Správa železnic má podepsanou smlouvu na kompletní opravu havířovské stanice za 3,4 miliardy

V Havířově začne v září modernizace železniční stanice. Správa železnic (SŽ) tak naváže na opravu havířovské nádražní haly a za 3,4 miliardy korun nechá kompletně zrekonstruovat celou staniční část včetně nástupišť. Informoval mluvčí SŽ Jan Nevola. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na sociální síti X napsal, že už byla podepsána i smlouva se zhotovitelem.

Modernizace stanice je podle Nevoly klíčovým projektem, který umožní výrazné zlepšení veřejné dopravy v této oblasti. Po rekonstrukci budou moct vlaky jezdit ve směru od Ostravy až do zastávky Havířov střed.

„Právě jsme podepsali smlouvu na její kompletní rekonstrukci. Nová budou nástupiště bez bariér, informační systém, zabezpečovací zařízení nebo podchod prodloužený do Šumbarku,“ napsal krátce po 13:00 na sociální síti X Svoboda. 

Bez bariér a bezpečněji

Právě zajištění plné bezbariérovosti je podle Svobody jedním z nejdůležitějších aspektů modernizace. „Cestující budou mít přístup k novým nástupištím bez jakýchkoliv obtíží, a to i lidé s omezenou schopností pohybu,“ dodal generální ředitel SŽ. Dělníci rovněž opraví železniční svršek a spodek, mosty a propustky.

„Díky plánované instalaci nového zabezpečovacího a sdělovacího zařízení se sníží riziko nežádoucích událostí a bezpečnost cestujících bude na nejvyšší úrovni. Součástí stavby je také kompletní obnova trakčního vedení, což umožní výhledové přepnutí napájení ze stejnosměrného na střídavé napětí. To povede k efektivnějšímu a ekologičtějšímu provozu vlaků,“ doplnil mluvčí.

Na projekt by mělo směřovat až 2,2 miliardy korun z evropských dotací. Národní financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.