Soud v Brně začal projednávat případ luhanské brigády. Skupina údajně vydírala zejména Ukrajince

Městský soud v Brně se začal v pondělí zabývat případem údajných členů či spolupracovníků ukrajinské mafie, konkrétně takzvané luhanské brigády. Skupina zejména po ukrajinských podnikatelích údajně požadovala výpalné za ochranu. Pět mužů a dvě ženy jsou obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině, muži také z vydírání a obě ženy z legalizace výnosů z trestné činnosti. V pondělí má soud na programu výslech obžalovaných, v úterý začne s výslechy svědků.

Podle obžaloby, kterou státní zástupkyně Tereza Paseková četla téměř hodinu, utvořili muži pod vedením Pavla Vasiljoviče Nykoljuka organizovanou skupinu, která nabízela podnikatelům původem z Ukrajiny ochranu, za kterou měli platit do společné pokladny – v podstatě vybírali výpalné na základě výhrůžek, že poškodí majetek vydíraných podnikatelů nebo ublíží někomu z jejich rodiny.

Obě ženy, Nykoljukova přítelkyně Simona Neulingerová, která je mezi obviněnými jedinou Češkou, a manželka dalšího obviněného Olega Kalašnyka Valentyna Kalašnyková jsou obviněné z toho, že na jejich účet vydíraní podnikatelé v některých případech peníze posílali, a ony tak legalizovaly peníze získané trestnou činností.

Kromě toho je Nykoljuk, který byl údajně hlavou skupiny a býval označován jako Paša Luhanský, obviněný z přechovávání jedu a nedovoleného ozbrojování. Policisté při prohlídce pronajatého skladu našli lahev se třemi kilogramy rtuti a dva samopaly.

Podnikatelé poslali přes dva a půl milionu

Obžaloba se týká šestnácti případů, kdy v letech 2007 až 2021 skupina oslovila podnikatele původem z Ukrajiny a požadovala po nich peníze za ochranu, přičemž část z nich výpalné i přes výhrůžky platit odmítla, další ale poslali na účet obviněných žen nebo předali osobně v hotovosti některým členům skupiny celkem 2 570 000 korun. Někteří měli výpalné platit protislužbou, například spláceli leasing za automobily pro členy skupiny nebo jejich děti.

V pondělí začali vypovídat Nykoljuk a Kalašnyk. Oba uvedli, že jsou nevinní, nikoho nevydírali, a pokud jim někdo zaplatil, šlo buď o půjčku, nebo platbu za zprostředkování pracovníků pro firmy vydíraných podnikatelů. Kalašnyk navíc řekl, že jej policisté k výpovědi donutili. Dalšími obviněnými jsou Oleksandr Bilokonnyj, Pavlo Bajkalov a Volodymyr Andrejčuk. V úterý by měly pokračovat výpovědi svědků.

Soudní proces navazuje na zátah provedený loni v říjnu Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Při operaci s krycím názvem Brigáda tehdy policisté na jižní Moravě zadrželi sedm lidí. Při domovních prohlídkách našli miliony korun v hotovosti a střelné zbraně. Státní zastupitelství poslalo k soudu pět mužů a dvě ženy. Hrozí jim mnohaleté tresty.