Soud odblokoval lukrativní pozemky z kauzy Bečvářova statku, píší HN

Vrchní soud v Praze v polovině července odblokoval lukrativní pozemky, které spoluvlastní podnikatel Tomáš Hrdlička. Soudy dosud pozemky zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bačvářova statku, píše web Hospodářských novin (HN). V případu byli již dříve odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce.

Původně byly parcely zajištěny jako výnos z trestné činnosti, nicméně návrhu státního zástupce, aby propadly státu, soud nevyhověl. Pozemky dál zůstaly v takzvané úschově. Poté, co Hrdličkovy společnosti požádaly o jejich odblokování, jim soud letos 17. července vyhověl. „Řízení o zabrání věci už nemá právní základ a neexistuje jiný postup než zajištění věci zrušit,“ cituje deník z rozhodnutí soudce pražského vrchního soudu Petra Lněničky.

Podnikatel Hrdlička rozhodnutí soudu nechtěl komentovat. „Jsem na dovolené a znám jenom výsledek. Ještě jsem nemluvil s obchodním partnerem o dalším postupu,“ napsal Hospodářským novinám.

Lukrativní parcely v hlavním městě Hrdlička spoluvlastní prostřednictvím společností Bečvářova a Bečvářova Krč. Nejcennějších je více než sedm hektarů v těsné blízkosti budoucí stanice metra D Nemocnice Krč. Podle výpočtu HN na základě cenové mapy má pozemek hodnotu kolem jedné miliardy korun a plánovaná výstavba může hodnotu dál zvýšit.

Vleklá soudní kauza

V kauze Bečvářova statku se trojice úředníků pražského pozemkového úřadu zpovídala před soudy z několika rozhodnutí z let 2009 až 2012. Podle obžaloby nezákonně přiřkli dnes již zemřelé Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící prvorepublikovému velkostatkáři Janu Marii Bečvářovi. Podle soudu tak způsobili škodu nejméně 1,4 miliardy korun.

V roce 2016 policie v případu obvinila trojici úředníků pražského pozemkového úřadu. Kauza má spletitý vývoj, postupně padaly různé rozsudky. Bývalému referentovi pozemkového úřadu Janu Horákovi naposledy odvolací Vrchní soud v Praze uložil pět let vězení. Bývalá ředitelka pražského pozemkového úřadu Eva Benešová naposledy odešla od odvolacího soudu s podmínkou.

Jediným verdiktem v kauze Bečvářova statku, který prošel celou soudní soustavou a potvrdil ho i Ústavní soud, je roční podmíněný trest nad Petrem Chmelíkem. O trestu pro Benešovou bude muset Vrchní soud v Praze rozhodnout znovu, protože Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce, který žádá vyšší trest, a rozsudek zrušil.