Skoro celý Karlovarský kraj se ocitl bez elektřiny. Příčinou byla porucha na rozvodně Vítkov

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého regionu. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soni Holingerové byla příčinou porucha vysokonapěťového rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova. Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli být postupně znovu připojeni.

„Výpadek zasáhl velkou část Karlovarského kraje. Poruchu se podařilo odstranit kolem 8:50,“ uvedla Holingerová s tím, že příčiny poruchy se teprve zjišťují.

Bez proudu se ráno ocitla města i okrajové části kraje. Rozvodna Vítkov je jedna z nejdůležitějších rozvoden v Karlovarském kraji a při poruše na této rozvodně se přeruší dodávka téměř pro celý kraj.

Hasiči kvůli výpadku zaznamenali na dvě desítky událostí. Lidé žádali náhradní zdroje energie nebo uvázli ve výtazích. „Nemáme informaci o žádném zranění,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Trolejbusy i letiště fungovaly

Jedinou trolejbusovou dopravu v kraji – v Mariánských Lázních – výpadek neovlivnil. „Měli jsme připravené náhradní autobusy, ale výpadek byl krátký, takže trolejbusy jely na baterie. Dokáží tak jet zhruba hodinu,“ řekl jednatel společnosti Městská doprava Mariánské Lázně Vladimír Nedvěd.

Výpadek neměl vliv ani na chod karlovarského letiště. „Před půlhodinou vše vypadlo, ale letiště, protože je to kritická infrastruktura, má záložní zdroj, takže jsme byli připojeni na něj,“ sdělila jednatelka Letiště Karlovy Vary Alice Justina Undus.

Omezení na úřadech

Odlišně fungovaly v době výpadku úřady. Například v Chebu se provoz radnice zastavil. „Byli jsme bez proudu. To znamená, že se zavřely i dveře na úřad a práce se zastavila a čekali jsme na obnovení dodávky. Výpadek byl ale krátký,“ přiblížila mluvčí radnice Simona Liptáková.

Například magistrát v Karlových Varech je ale na výpadek připraven. „Naskočí záložní generátory a nepřeruší se ani činnost počítačové sítě. Úřad tak funguje normálně dál. Jen například výtahy nejezdí,“ popsal mluvčí magistrátu Jan Kopál. Lepší připravenost na možné výpadky má magistrát i proto, že tam sídlí krizový štáb, který musí fungovat i za mimořádných situací.

Nakrátko výpadek proudu zasáhl i největší firmu v regionu Sokolovskou uhelnou. „Protože jsme součástí kritické infrastruktury, tak se dodávky k nám obnovují mezi prvními. Takže jakmile jsme byli zase připojení, provoz se obnovil, a to i na těžbě,“ řekla mluvčí společnosti Jana Pavlíková.

Záchranná služba vyjela kvůli výpadku proudu ke třem pacientům, kteří byli připojeni na kyslíkové generátory, aby jim zajistila buď převoz, nebo náhradní přístroje. „Provoz operačního střediska ale výpadek nijak neovlivnil,“ uvedla mluvčí záchranné služby Zdeňka Newiaková.

Bez proudu se ocitly i elektrizované železniční tratě, hlavní trasa Cheb–Chomutov i Cheb – Mariánské Lázně – Plzeň. Po obnovení dodávky se vlaky začaly rozjíždět.