Škoda po požáru haly v Žebráku je asi 1,5 miliardy korun, stupeň poplachu klesl na druhý

Škoda po požáru výrobní haly v Žebráku na Berounsku je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun. V hale na výrobu plastových dílů pro automobily začalo hořet kolem 11. hodiny, po poledni vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20. hodiny snížili stupeň poplachu na druhý, některé jednotky se vrací na základny, uvedli na síti X (dříve Twitter). Na místě zasahovalo zhruba 25 jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Při boji s ohněm se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.

Zásah potrvá podle Sýkory do úterního rána, hasiči rozebírají střešní konstrukci. Hoří podle něj pod zřícenými částmi budovy, hasiči se snaží dostat k ohniskům. Vyžádali si těžkou techniku, která pomůže s rozebíráním konstrukce. 

Hala podle mluvčího hořela v plném rozsahu už po příjezdu jednotek. Zřítila se a hasiči se snažili zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Z areálu ve Skandinávské ulici se valil hustý dým. Stav ovzduší na místě monitoruje chemická laboratoř z Kamenice. „Hasiči nám sdělili, že závažné koncentrace nenaměřili,“ řekl starosta Žebráku Pavel Horázný (Iniciativa pro Žebrák). 

S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem. „Shazuje vodu doprostřed zřícené haly,“ řekl Sýkora. Budovu opustilo po vypuknutí požáru sedmdesát zaměstnanců firmy. „Všichni jsou v pořádku, většina už halu opustila před naším příjezdem,“ dodal Sýkora.

Hasiči na Facebooku doporučují, aby lidé nevětrali. Práci hasičů komplikovalo horké počasí. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Moniky Novákové se jeden hasič lehce popálil na rameni a několik dalších utrpělo kolaps. „Šest hasičů vyhledalo lékařskou pomoc, ale pak se vrátili do práce,“ upřesnil Sýkora.

Policie dálnici D5 mezi 34. a 41 kilometrem před polednem uzavřela, řidiči museli zhruba tři hodiny jezdit po objízdné trase. 

Shořela hala, linka i materiál

Vyšetřovatelé předběžně odhadli škodu na 1,5 miliardy korun. „Shořela celá hala, výrobní linka a materiál, škoda je majiteli stanovena předběžně, ještě se může změnit,“ řekl mluvčí hasičů. Ti podle něj zásahem uchránili hodnoty ve výši sto milionů korun.

Společnost Novares CZ Zebrak vyrábí plastové díly pro automobily. Jedním z odběratelů Novaresu je například společnost Toyota. Mluvčí Toyota Motor Manufacturing Czech Republic Tomáš Paroubek další podrobnosti neuvedl. Firma Škoda Auto k odběratelům nepatří. „Společnost Novares není dodavatelem automobilky Škoda Auto, tudíž plynulost naší výroby a logistiky nebude ovlivněna,“ uvedla za automobilku Ivana Povolná.

Dosud nejničivější požár v Česku byl v srpnu 2015 v Unipetrolu, škoda činila čtyři miliardy korun. Druhou nejvyšší škodu způsobil loňský požár haly v Mladé Boleslavi, kde vyráběla firma Grupo Antolin Turnov součástky pro nová auta. Škoda se odhaduje na tři miliardy korun.