Sbírka hudebních nástrojů zatím zůstává majetkem zkrachovalé Amati. Hrozí její rozprodání

Stát prohrál soud o vzácnou sbírku hudebních nástrojů Amati (zdroj: ČT24)

Unikátní historickou sbírku hudebních nástrojů AMATI Kraslice může insolvenční správce rozprodat a využít k uspokojení věřitelů. Krajský soud v Plzni totiž zamítl žaloby, kterými se Karlovarský kraj a stát domáhaly vyjmutí sbírky z majetku zkrachovalé společnosti Amati-Denak Kraslice. Kraj se hodlá proti rozsudku odvolat.

V roce 2020 se výrobce dechových nástrojů dostal do konkurzu, věřitelům dlužil 168 milionů korun. Insolvenční správce do majetku firmy zahrnul právě i sbírku nástrojů. Roky však byla uskladněna v kraslické střední škole, a proto si ji nárokuje i její zřizovatel, tedy Karlovarský kraj a stát, jako bývalý vlastník státního podniku Amati.

„Snažili jsme se vyjmout sbírku předmětů z insolvenčního řízení tak, aby nebyla ohrožená její integrita do budoucna, a to právě na základě argumentů, že neexistuje nabývací doklad společnosti Amati k této sbírce. Ta vznikla ještě dříve, než vznikla společnost Amati. Soud tuto argumentaci prozatím odmítl,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Ve hře je prodej k uspokojení věřitelů

Podle bývalého starosty města Kraslice Otakara Miky je rozsudek nespravedlivý. Zásadní svědci totiž potvrdili, že sbírka není majetkem společnosti. „Nemůžete vydržet něco jenom proto, že to máte uskladněno. Nemůže být nabývacím titulem vydržení, když na začátku není dobrá víra. To není právo a spravedlnost,“ řekl. 

Insolvenční správce společnosti Lukáš Zrůst potvrdil, že v případě rozhodnutí soudu, že sbírka náleží do majetkové podstaty společnosti Amati-Denak, bude prodána. „Insolvenční správce ji bude mít v úmyslu nejvýhodnějším způsobem zpeněžit a uspokojit věřitele,“ řekl.

„Jsme v situaci, jako kdyby Třeboňským chtěli zasypat rybníky. My si to nesmíme dát líbit,“ reagoval Mika. Karlovarský kraj se už nechal slyšet, že se proti verdiktu krajského soudu odvolá.