Vyráběla hudební nástroje, teď je v insolvenci. O firmu Amati-Denak má zájem pět kupců

Události v regionech: O firmu Amati-Denak má zájem pět kupců (zdroj: ČT24)

O firmu Amati-Denak s. r. o. Kraslice, která vyrábí hudební nástroje, projevilo zájem pět kupců. Společnost poslal do konkurzu insolvenční soud ve středu, protože podnik včas nepředložil návrh na reorganizaci. Momentálně firma dluží 182 milionů korun. Insolvenční správce ji chce prodat do konce léta.

Podle insolvenčního správce Lukáše Zrůsta je cílem prodat běžící podnik i se zaměstnanci. Pětice zájemců z oboru má zájem zachovat výrobu i značku. To považuje Zrůst za pozitivní zprávu: podnik nemá peníze na provoz a čím dříve bude vybrán kupec, tím dříve budou mít zaměstnanci jistotu.

„Projevují extrémní zájem koupit běžící podnik Amati, zachovat výrobu a pokračovat v ní,“ řekl. Zrůst doufá, že se prodej podaří do tří čtyř měsíců, protože jde o renomovanou firmu s dlouhou historií. „Atmosféra ve firmě je napjatá, jsem v kontaktu s předsedou odborů. Od prohlášení konkurzu ale vidí zaměstnanci progres. Zatím je výroba omezená, a teď by se měla rozběhnout,“ dodal. 

Základem je podle Zrůsta prodat podnik v dobré kondici. Ve ztrátovém provozu v Hradci Králové, kde je firma v nájmu, už výroba nefunguje. Podle správce je stále ve firmě zhruba 115 zaměstnanců a u 35 lidí, z nichž 20 je z Hradce Králové, běží výpověď. V Hradci nedostali lidé výplatu za prosinec a očekává se, že peníze nedostanou ani za leden.  

Jedním z prvních kroků insolvenčního správce proto bude jmenování krizového manažera a zjištění finanční situace podniku. Zjistit má, kolik peněz bude mít na vyplácení mezd. 

„Z Hradce Králové byli propuštěni všichni zaměstnanci, i když je možné, že je nový zájemce bude chtít vzít zpět. V Kraslicích je asi k devadesáti zaměstnancům. Omezilo se to hodně, ale výroba pořád probíhá. Teď záleží na zajištění financování a prodeji firmy vážnému zájemci,“ shrnul jednatel a minoritní vlastník Amati-Denak Jiří Štípek. Podle informací ČT je v jednání ještě poslední pokus o záchranu královehradeckého závodu s tím, že by výrobu převzala jiná domácí firma. 

Soud: Jediné možné řešení úpadku

O tom, že podnik se závody na Sokolovsku a v Hradci půjde do prodeje, rozhodl insolvenční soud ve středu. Podle rozhodnutí soudu nepředložil výrobce hudebních nástrojů včas návrh na reorganizaci.

„Vzhledem k tomu, že návrh na povolení reorganizace nebyl dlužníkem ani přihlášeným věřitelem v zákonné lhůtě podán…, připadá v úvahu jediné možné řešení úpadku dlužníka, a to konkurzem,“ rozhodla ve středu soudkyně.

Správce, který ve středu převzal dispoziční právo k firmě, chce mít nejdéle do konce února inventuru majetku i účetnictví. „Pokud se Amati povede rychle prodat, tak může být konkurz rychlejší variantou než reorganizace,“ vysvětlil.

Po firmě požadují věřitelé 257 milionů korun. Správce a insolvenční soud ve čtvrtek uznali pohledávky 88 věřitelů za víc než 160 milionů. Tato suma byla ve čtvrtek zjištěna po právu, je to bez České správy sociálního zabezpečení. Největším věřitelem je UniCredit Bank, úvěrovatel provozu firmy, se zajištěnou pohledávkou 150 milionů korun. Její zástupce je s finančním úřadem a pojišťovnou VOZP ve věřitelském výboru, který se ve čtvrtek zformoval.

Výrobce žesťových a dřevěných hudebních nástrojů ještě v roce 2017 vykázal zisk téměř 2,2 milionu korun. Vloni měla firma obrat 105,6 milionu korun. Mateřský podnik v Kraslicích je ale od loňského listopadu v úpadku a královehradecký závod stáhl s sebou.

Správce potvrdil, že má informace o vyvádění majetku z podniku

Podle informací jedné z věřitelek byl v minulých měsících vyváděn majetek z firmy. Zrůst potvrdil, že tyto signály má taky. Do středy mohl s majetkem nakládat dlužník a odpovídal za něj. Pokud se vyvedl majetek bez odpovídajícího protiplnění, podáme žalobu, řekl.

Účetní hodnota firmy, hlavně budov a strojů, byla k 31. prosinci devadesát milionů. „Za pár dnů bude vybrán znalec, který provede posudek majetku dlužníka, na jehož základě bude vyhlášeno výběrové řízení (na kupce),“ dodal Zrůst.

Amati má nadále zakázky

Firmu vyrábějící žesťové a dřevěné hudební nástroje vlastní z pěti sedmin britská Geneva BrassWind Ltd., která je největším odběratelem a zajišťovala obchod. Geneva odkoupila majoritní podíl před čtyřmi lety od tehdejšího ředitele Václava Hniličky. Už dříve s Amati spolupracovala. 

Podle jednatele Štípka „Amátka“ zakázky nadále má, téměř veškerá produkce míří na export.„Snažíme se dělat hlavně vysokou třídu nástrojů. Měli jsme dost zakázek, ale nebyli jsme schopni je v požadovaném množství vyrobit, což byl jeden z důvodů problémů,“ uvedl.

„Největší zájem je o kontrafagoty, tuby, saxofony, basklarinety a speciální dřevěné nástroje. Prodávají se pod značkou Amati, ale i pod značkou anglického vlastníka Geneva a jejich dalšími značkami,“ doplnil. Měl by být zachován současný počet zhruba 90 zaměstnanců.

„Oceňuji chuť zaměstnanců pokračovat v podniku a jejich chuť a vášeň. Světlo na konci tunelu je, že je chce koupit někdo z oboru,“ uvedl Zrůst. Mzdy za listopad by podle něj měly být vyplaceny, o prosincových se teď jedná. Dlužník komunikuje dost složitě, řekl správce. 

obrázek
Zdroj: ČT24

V Kraslické továrně je uložena sbírka historických nástrojů

V celém příběhu nejde jen o zaměstnance, ale také o záchranu vzácné sbírky hudebních nástrojů. Její část o asi 200 kusech je stále uložená v kraslické továrně, která je nyní v insolvenci a míří do prodeje.

Zaměstnanci i město se bojí rozprodeje sbírky, která navazuje na regionální tradici výroby hudebních nástrojů, jež sahá až do 17. století. Krasličtí proto požádali o pomoc kraj a sepsali petici s více než dvěma tisíci podpisy. „Snažíme se, aby nám Karlovarský kraj pomohl finančně, abychom mohli sbírku odkoupit a uchovat,“ uvedl iniciátor petice a zastupitel města Kraslice Otakar Mika (OTEVŘENÁ RADNICE).

Nemusí to být ale jednoduché: stále není jasné, komu sbírka patří. „Poslali jsme dopis Krajskému soudu v Plzni a vznesli určité pochybnosti z hlediska vlastnictví,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO). Vedení kraje oslovilo i ministerstvo kultury, aby sbírku prohlásilo za kulturní památku, kterou by poté chránil stát.

Sbírka nástrojů v Kraslicích
Zdroj: ČT24

Hudební nástroje vyráběl podnik bezmála 180 let

Světoznámý výrobce hudebních nástrojů oznámil před pár dny, že propouští 35 zaměstnanců. V pobočkách v Kraslicích a v Hradci Králové pracovalo celkem 130 zaměstnanců. Výroba v Hradci Králové zřejmě končí nadobro.

Historie společnosti Amati-Denak sahá do poloviny 19. století. Kdysi slavnou výrobu dechových nástrojů založil v Hradci Králové v první půli 19. století konstruktér, vynálezce a podnikatel František Václav Červený.  V roce 1842 rozjel výrobu nástrojů ve čtyřech pronajatých místnostech v domě na Malém náměstí. Později se nástroje vyráběly v továrně v hradecké čtvrti Pouchov. Dceřinný závod teď ale firma Amati stahuje dolů.

V Kraslicích prameny uvádějí tradici výroby hudebních nástrojů už na počátku 17. století. Značka Amati vznikla v roce 1945, kdy bylo v Kraslicích ustaveno družstvo výrobců hudebních nástrojů. Po roce 1948 byla výroba zestátněna a pod podnik Amati přešla i dosavadní pobočka v Hradci Králové.