Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu

Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.

Přeložka silnice I/11 je dlouhá čtyři kilometry, ale nahrazuje šestikilometrový úsek staré silnice – to proto, že je jen přivaděčem ke čtyřpruhovému bludovskému obchvatu, který je v provozu už od loňska. „Stavby na sebe navazují a tvoří spolu jeden celek prospěšný životnímu komfortu i bezpečnosti silničního provozu. Silnice odvede dopravu nejen z Bludova a dalších obcí, ale i ze silnic druhé třídy,“ podotkl šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Stavba je částečně obchvatem Bludova a částečně také obchvatem nedaleké Chromče. Touto obcí dosud projížděli ti, kdo mířili například od Postřelmova k původní trase silnice I/11.

Starosta Chromče František Brdečka (KDU-ČSL) při slavnostním zprovoznění přeložky řekl, že obydlenou zástavbou denně projíždělo velké množství aut. „Všichni, kdo to tady znají a jedou z Olomouce směrem na Hradec Králové nebo Hanušovice, si přes nás zkracovali cestu. Od nového úseku si slibujeme, že se automobilový provoz v obci sníží,“ řekl.

Plány na stavbu dalších obchvatů

Nový silniční úsek mezi obcemi Postřelmov a Chromeč vznikal necelé dva roky od jara 2022. ŘSD za něj zaplatilo 318 milionů korun. Zakázku získala společnost Strabag, která v tendru nabídla cenu o osmdesát milionů nižší, než byla předpokládaná suma.

Po zprovoznění bludovského obchvatu a související přeložky silnice I/11 připravuje ŘSD v regionu další důležité stavby. Za dva roky má začít stavba obchvatu Zábřehu, který naváže na ten bludovský. V dlouhodobější perspektivě počítá i s obchvatem Šumperku na opačném konci nynějšího čtyřpruhu u Bludova.

Silnice I/11, která nyní dostala na Šumpersku částečně novou trasu, je jedna z nejdelších komunikací v Česku. V minulosti vedla z Prahy, od otevření dálnice D11 začíná v Hradci Králové a vede přes Žamberk, Šumperk, Bruntál, Opavu, Ostravu a Český Těšín k Třinci. S 294 kilometry je nejdelší silnicí I. třídy. Ze všech pozemních komunikací je delší pouze dálnice D1.