Obchvat Bludova je hotový. Uleví více obcím, otevře se v pátek

Nový silniční obchvat Bludova na Šumpersku, který je součástí dopravního napojení oblasti na dálnici D35, bude zprovozněn v pátek, odkloní hustou automobilovou dopravu z několika obcí. Stavba obchvatu na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala předloni v červnu a podle původního plánu měla skončit až příští rok, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Bludovem denně projíždí až 14 tisíc aut, což znamená značné zatížení pro obyvatele obce nejenom z hlediska bezpečnosti provozu, ale také z pohledu zhoršeného životního prostředí co do hlučnosti a prašnosti. Díky novému obchvatu se jim nyní výrazně uleví," je přesvědčený Kupka.

Podle starosty Bludova Romana Holinky (ODS) je obchvat dobrou zprávou pro řidiče a skvělou zprávou pro obyvatele obce. „Řidiči se mohou těšit na plynulou jízdu do Jeseníků, při níž se vyhnou Bludovu, kde se na křižovatce u zámku tvořily dlouhé kolony,“ popsal Holinka. O stavbě obchvatu Bludova se začalo hovořit už před 30 lety. „Tak dlouho jsme čekali na tento den. Celou dobu přes Bludov projíždělo více než deset tisíc aut denně,“ dodal.

Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) jde o významnou dopravní stavbu. „Každé přiblížení krajského města k severu, tedy k Šumpersku a Jesenicku, má obrovský význam pro celý Olomoucký kraj,“ podotkl. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je tento obchvat důležitý nejen pro místní obyvatele, ale i z pohledu dopravního propojení Olomouckého kraje a zbytku České republiky.

Jednadvacet mostů a tři protihlukové stěny

Nový úsek silnice I/44 začíná u Postřelmova a napojuje se na silniční průtah Šumperkem. Zakázku vyhrálo sdružení firem Strabag a M-Silnice, které v tendru nabídlo cenu 2,323 miliardy. Součástí projektu je jednadvacet mostů o celkové délce 1,2 kilometru, dvě mimoúrovňové křižovatky a tři protihlukové stěny.

ŘSD loni na jaře zahájilo navazující stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče nedaleko Bludova, která obchvat doplní. „Zkompletován bude v příštím roce, kdy zprovozníme stavbu I/11 Postřelmov–Chromeč, která obchází Bludov z jihozápadu. V delším horizontu je v plánu také obchvat Šumperka. Aktuálně na stavbu zpracováváme technickou studii,“ nastínil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. „Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem. I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků,“ shrnuje ŘSD.