Ředitelka pražské hygieny Jágrová v prosinci končí, ministerstvo vypsalo výběrové řízení

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ke konci roku skončí ve funkci. Podle ministerstva zdravotnictví je důvodem to, že služební zákon omezuje věk pro vedoucí úřadu. Jágrové je 70 let. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na tento post.

Ministerstvo zdravotnictví vysvětlilo, že Jágrová končí kvůli tomu, že služební zákon stanovuje jako maximální věk vedoucího úřadu 70 let. Ukončení pracovního poměru pak podle ministerstva nastává poslední kalendářní den v roce, hygienička tedy skončí k 31. prosinci. „Pod vedením paní Jágrové udělala hygienická stanice hlavního města Prahy velký posun dopředu a cílem ministerstva zdravotnictví je poskytnout této instituci dostatečný prostor pro změnu ve svém vedení,“ sdělila Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo oznámení vyvěsilo na webu. Zájemci o post se mohou hlásit do 10. listopadu. Vítěz výběrového řízení by se funkce měl ujmout v lednu příštího roku.

Lékařka a epidemioložka Jágrová se ředitelkou pražské hygieny stala v roce 2019. Ve funkci nahradila Jana Jarolímka, kterému letos v září odvolací soud potvrdil dvouletou podmínku a peněžitý trest půl milionu korun za vydírání podřízeného. Jágrová předtím vedla na pražském pracovišti hygieny protiepidemiologický odbor. V minulosti působila také na středočeské hygienické stanici v Kolíně.

Pražská hygienická stanice letos musela prošetřovat například okolnosti letu olympijského týmu na Hry do Tokia, po kterém bylo pozitivně testováno na covid-19 několik sportovců. Někteří pak přišli o start na Hrách.

Ministerstvo také hledá ředitele moravskoslezské hygienické stanice. Post se uvolnil poté, co se dřívější šéfka Pavla Svrčinová stala hlavní hygieničkou. Výběrové řízení vyhlásilo i na místo libereckého krajského hygienika. Vladimír Valenta skončí ve funkci letos na vlastní žádost. Valenta, který ve čtvrtek dovrší 63 let, půjde do předčasného důchodu. „Jsem ve funkci přes třicet let, což není zrovna krátká doba. Od roku 1990 jsem byl okresní hygienik, krajský hygienik, hlavní hygienik,“ nastínil.