TÉMA

Služební zákon

Prezident jmenoval Vojtěcha Šimíčka novým místopředsedou Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) bude mít nového místopředsedu. Od čtvrtka se jím stane třiapadesátiletý ústavní soudce Vojtěch Šimíček, kterého ve středu na Pražském hradě jmenoval do uvolněné funkce prezident Petr Pavel. Funkční období středou skončilo dvěma místopředsedům ÚS – Miladě Tomkové a Jaroslavu Fenykovi, desetiletý mandát zároveň vypršel také ústavnímu soudci Janu Filipovi. Šimíčkovi mandát končí příští rok v červnu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:34|

Ředitele Úřadu práce jsem odvolal podle zákona, prohlásil Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud, řekl Jurečka. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní. Ministr reagoval na informace ohledně nahrávky o konci Najmona v čele úřadu, kterou neslyšel. Aktuální informace o Najmonově odvolání prověří i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 18:04|

Na obraně zůstanou jen dva náměstci. Novela služebního zákona začíná platit

Vedení ministerstva obrany bude od 1. ledna 2023 vypadat úplně jinak. Ze současných sedmi náměstků zůstanou v čele resortu Jany Černochové (ODS) jen Daniel Blažkovec a František Šulc. Navíc, jak zjistili Reportéři ČT, sekci průmyslové spolupráce nově povede Radka Konderlová.
29. 12. 2022|

Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto, novelu služebního zákona opozice kritizuje

Funkce odborných náměstků na ministerstvech od ledna zaniknou a zruší se i omezení v počtu náměstků členů vlády. Sněmovna totiž přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Opoziční poslanci novelu služebního zákona opět kritizovali, předseda SPD Tomio Okamura například hovořil o vzniku „trafik“ pro zástupce stran koalice. Dolní komora zároveň souhlasila s pobytem ukrajinských vojáků v Česku za účelem jejich výcviku.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 20:06|

Zeman vetoval novelu služebního zákona. Pochybuje, že pomůže profesionalizaci a depolitizaci státní správy

Prezident Miloš Zeman v pátek vetoval koaliční novelu, podle níž mají od ledna zaniknout na ministerstvech funkce odborných náměstků a která také ruší omezení v počtu náměstků členů vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) na Zemanovo rozhodnutí reagoval slovy, že novela představuje důležitý krok k lepšímu fungování státní správy a že koalice je veto připravena přehlasovat.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 15:55|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura

Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|

Vodáci budou moci plout s půl promile alkoholu, schválila to sněmovna

Vodáci budou zřejmě moci plout po vybraných úsecích řek s půl promile alkoholu bez hrozby pokuty. Návrh podpořila sněmovna, projedná ho Senát. Ve třetím čtení měli poslanci rovněž schvalovat koaliční novelu služebního zákona, která zejména ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech, schůzi ale přerušili.  Na úvod uctili minutou ticha památku zesnulé britské panovnice Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 14:21|

Sněmovna podpořila informování o spotřebě tepla aspoň jednou za měsíc. Projednala i služební zákon

Poslanci pokračují v započaté schůzi z minulého týdne. V úvodním kole sněmovna podpořila novelu, která má zavést časté poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Sněmovna rovněž řešila služební zákon a poslala jej do závěrečného čtení. Předloha vládních poslanců zcela ruší současné omezení v počtu náměstků členů vlády a ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech. Předpokládá také další změny ve státní službě. Novelu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 16:51|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|

Státu chybí úředníci. Poslanci se přou o novelu služebního zákona, která to má vyřešit

Vládní poslanci chtějí prosadit změnu služebního zákona. Počítají třeba se zrušením takzvaných odborných náměstků na ministerstvech nebo zrychlením výběrových řízení na pozice státních úředníků. Kriticky se k tomu staví opoziční ANO a SPD. Obávají se politizace státní správy. Podle autorů novely je ale potřeba usnadnit přijímání nových úředníků. A také je lépe motivovat.
25. 6. 2022|

Poslanci kývli na opakování milostivého léta. Vrátit se má možnost nahlížet do majetkových přiznání

Bez výhrad prošel Poslaneckou sněmovnou vládní návrh na opakování takzvaného milostivého léta. Kabinet chce jeho prostřednictvím umožnit dlužníkům splatit dluhy, které mají vůči veřejným institucím, bez hrazení příslušenství. Prakticky jednomyslně odsouhlasili poslanci i novelu zákona o střetu zájmů, která by měla obnovit přístup k majetkovým přiznáním politiků, ale zároveň ho oproti minulosti ztížit. Poslancům se nepodařilo projednat novelu služebního zákona, která by měla zrušit posty odborných náměstků, přestože se jí věnovali dvakrát.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 15:23|

Vláda schválila pokračování milostivého léta. Podpořila i rozšíření NATO

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování takzvaného milostivého léta má trvat tři měsíce od 1. září. Kabinet schválil také vstup Finska a Švédska do NATO, podpořil novelu služebního zákona nebo obnovil činnost Národní ekonomické rady vlády. Schválení se dočkala také nekolikrát odložená novela zákona o svobodném přístupu k informacím.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:42|

Vláda chce na ministerstvech zachovat jen politické náměstky

Vládní koalice chce na ministerstvech zachovat pouze politické náměstky. Návrh novely služebního zákona, který předložili předsedové pětice vládních poslaneckých klubů, počítá se zrušením odborných náměstků. Novela předpokládá také další změny ve státní službě, které se týkají například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.
16. 5. 2022|

Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 19:31|

Ředitelka pražské hygieny Jágrová v prosinci končí, ministerstvo vypsalo výběrové řízení

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ke konci roku skončí ve funkci. Podle ministerstva zdravotnictví je důvodem to, že služební zákon omezuje věk pro vedoucí úřadu. Jágrové je 70 let. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na tento post.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 13:59|

Hygienu vede Pavla Svrčinová. Má za sebou kontroverze, priority představí v týdnu

Jarmilu Rážovou nahradila na postu hlavní hygieničky pověřená Pavla Svrčinová. Resort na místo zároveň vypsal výběrové řízení, ale důvody už dřív ohlášené výměny ministr zdravotnictví doteď nekomentoval. Premiér od dosavadní šéfky moravskoslezské hygieny očekává, že se stane mediální tváří, které lidi uvěří. Své priority má představit v průběhu týdne.
15. 3. 2021|

Kancléř Mynář tvrdí, že o jeho schůzkách se soudci prezident věděl. Jakékoliv ovlivňování justice odmítá

Hradní kancléř Vratislav Mynář zveřejnil video, ve kterém odmítá, že by se na vzájemných schůzkách pokoušel ovlivňovat soudce. Chodil na ně prý s vědomím prezidenta Zemana a vysvětloval na nich stanoviska a postoje hlavy státu. Schůzky Mynáře se soudci ve věcech, které se dotýkají Hradu a Zemana, kritizuje opozice. Podle části poslanců by měl ve funkci skončit. TOP 09 chce věc projednat ve sněmovně.
9. 1. 2019|