Státní podpory se dočkají i tvůrci videoher, schválila sněmovna

Poslanecká sněmovna se v pátek sešla a schválila změnu audiovizuálního zákona, která rozšiřuje možnost získání státní podpory i na tvůrce videoher. Dříve během dne přijala zavedení dvoustupňových kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory. Zákonodárci odsouhlasili i novelu zákona o státní službě a povinnost prodejců střeliva a zbraní hlásit policii podezřelé nákupy.

O státní podporu se budou moci ucházet vedle filmařů zřejmě také tvůrci videoher. Rozšíření podpor audiovizuálnímu průmyslu přinese novela o audiovizi, kterou v pátek schválila sněmovna.

Předloha také upravuje poplatky, které jsou příjmem fondu. Odvody se budou hradit podle vládní novely i ze služeb VOD (video on demand), jako jsou Netflix nebo Disney+. Dosud neplatily nic, pokud nesídlily v Česku.

Poplatek má být stanoven nově na dvě procenta z tržeb v České republice a 1,5 procenta k tomu navíc musí VOD platformy investovat do lokálního obsahu formou takzvané přímé investice.

Předloha po přijatých úpravách také zvyšuje zákonné limity pro státní filmové pobídky pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku. Základní filmová pobídka se má podle přijaté úpravy ministra kultury Martina Baxy (ODS) zvýšit z pětiny na čtvrtinu uznatelných nákladů. Současně má vzrůst nejvyšší možná částka pobídky na jeden projekt na 450 milionů korun. Nyní je 150 milionů a od roku 2026 měla původně vzrůst na 350 milionů korun.

Baxa návrh zdůvodnil snahou zachovat konkurenceschopnost Česka při výrobě audiovizuálních děl s ohledem na vývoj pobídek v dalších evropských státech. V případě animovaných děl by mohla pobídka činit podle schváleného pozměňovacího návrhu Jana Laciny (STAN) 35 procent uznatelných nákladů.

Změna zbraňového zákona

Vládní předloha novely zbraňového zákona počítá s tím, že prodejce „oznámí policii převod zbraně nebo střeliva nebo právní jednání směřující k takovému převodu, které důvodně považuje za podezřelé“. Ministerstvo vnitra připustilo, že podezřelé jednání nelze z principu přesně definovat.

Může například jít o případy, kdy se zákazník pokusí zakoupit zbraň, k jejímuž držení není oprávněn, nebo vykazuje „abnormální zmatenost, apatii nebo výrazné známky tíživého stresu“. Nákup neobvyklého množství zbraní nebo střeliva nyní sleduje policie prostřednictvím analytického nástroje přímo v Centrálním registru zbraní.

Poslanci ANO a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) získali podporu bezpečnostního výboru pro návrh zpřesnit povinnost lékařů specialistů poskytnout informace o vyšetření a léčbě držitele zbrojního průkazu jeho praktickému lékaři. Sněmovna to ale neschválila na základě odmítavého stanoviska ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Novelu připravila vláda v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student 14 lidí zabil, 25 zranil a následně zastřelil i sebe. Do současného zákona má úprava vložit dvě ustanovení již přijatého budoucího zbraňového zákona, který nabude účinnosti od roku 2026.

Zákon o státní službě

Koordinaci státní služby převezme od ministerstva vnitra úřad vlády. Změnu přinese novela služebního zákona, kterou v pátek sněmovna schválila hlasy koaličních poslanců a Pirátů. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Podle Rakušana (STAN) novela přinese zavedení základů kariérního řádu, zkrácení doby zařazení úředníka mimo výkon služby z organizačních důvodů z šesti měsíců na polovinu a související snížení výše odbytného pro propuštěné úředníky z nejvýše dvanáctinásobku měsíčního platu na maximálně sedminásobek.

Poslankyně ANO Zuzana Ožanová navrhovala omezit počet politických náměstků maximálně na dva až tři v duchu dohody současné vládní koalice, nebo podle počtu ředitelů sekcí. Poslankyně neúspěšně chtěla také upravit pravomoci nejvyššího státního tajemníka, který má nově místo vlády jmenovat i odvolávat další státní tajemníky.

Souhlas dolní parlamentní komory naopak získaly koaliční úpravy služebního poměru na krajských vojenských velitelstvích nebo podoby rejstříku státních zaměstnanců.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek uspěl s návrhem řešení situace, kdy sesazený úředník kraje či obce uspěje u soudu s žalobou proti odvolání, ale jeho místo je již obsazeno novým úředníkem. Novela by tohoto úředníka měla umožnit odvolat s finanční kompenzací, případně mu nabídnout jiné místo.

Kárná řízení

Vládní novela o kárných řízeních obsahuje změny v kárných senátech a zavedení možnosti dohody o vině a kárném opatření. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

V současnosti je jediným kárným soudem Nejvyšší správní soud (NSS) a rozhodnutí kárného senátu lze zvrátit pouze návrhem na obnovu řízení nebo ústavní stížností. Nově by podle novely vedly kárná řízení v prvním stupni Vrchní soudy v Praze a v Olomouci. Odvolacím kárným soudem by byl vedle NSS také Nejvyšší soud (NS).

Michálek zpochybnil efekt změn. „K demokratické společnosti patří možnost přezkumu rozhodnutí,“ uvedl k tomu Vladimír Balaš (STAN).

Další změny legislativy

Získat náhradní cestovní doklad Evropské unie budou moci v návaznosti na unijní pravidla čeští občané, kteří by o své doklady přišli v zemích, v nichž Česko nemá diplomatické zastoupení. Změnu má přinést vládní novela, která od příštího roku upraví působení pracovníků na českých zastupitelských úřadech v cizině. Novelu o zahraniční službě nyní projedná Senát.

Začínající podnikatelé zřejmě nebudou muset po určitou dobu od zahájení samostatné výdělečné činnosti platit zálohy na sociální pojištění. Pojistné uhradí až při jeho řádném ročním zúčtování, schválila také Poslanecká sněmovna.

Na ošetřovné zřejmě získají od příštího roku nárok také živnostníci a pracovníci na dohody s nemocenským pojištěním. Elektronicky se má vedle nemocenské vyřizovat i mateřská, otcovská a běžné i dlouhodobé ošetřovné. Změny zavede vládní novela o nemocenském pojištění.