Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Polák rezignoval

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Pavel Polák rezignoval na svou funkci. Uvedl to ve zprávě zveřejněné na webu nemocnice. Kvůli sporům s ředitelem podala na konci května výpověď část lékařů, šlo o polovinu z dvanácti primářů a primářek, jedenáct z devatenácti atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů. Lékaři rozhodnutí ředitele rezignovat uvítali. Dočasně povede psychiatrii v Kroměříži šéf FN Olomouc Roman Havlík.

„Výběrové řízení bude po prázdninách,“ řekl k rezignaci ředitele ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) novinářům. Opakovaně také uvedl, že péče o pacienty není ohrožena.

Válek rezignaci označil za krok, „který nebyl preferován“. „Práce na zlepšení péče o pacienty v Psychiatrické nemocnici Kroměříž, kterou pan ředitel započal, musí nadále pokračovat. Za jeho působení se mnohé zlepšilo,“ uvedl Válek. Některé kroky se vedení nemocnice ale podle něj nepodařilo vysvětlit lékařskému personálu.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková na Twitteru Polákovi za jeho práci poděkovala. „Cením si toho, že reflektoval důležitost práv pacientů a snažil se o cílenou proměnu péče postavené na individualizovaném přístupu. Jsem přesvědčená, že bude ku prospěchu věci, pokud zůstane s nemocnicí i nadále v kontaktu a bude expertně spolupracovat na potřebných transformačních aktivitách, které jsou součástí schválené reformy péče o duševní zdraví,“ uvedla Šimáčková Laurenčíková.

Ministr zdravotnictví Válek o odchodu šéfa Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (zdroj: ČT24)

Nespokojení lékaři v dřívějším prohlášení uvedli, že ředitel nemocnice neodbornými zásahy vstupuje do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představuje přímé ohrožení péče o pacienty. „Rozhodnutí ředitele rezignovat vítáme. Jsme rádi, že budeme moci opět věnovat plnou pozornost naší práci a hlavně péči o pacienty. Věříme, že se situace s pomocí ministerstva zdravotnictví opět stabilizuje a že se nám podaří udržet dobrou pověst našeho zařízení, kterou Polák svými vyjádřeními opakovaně pošpinil,“ uvedli v pondělí lékaři. 

Polák považoval výpovědi lékařů za hrubý nátlak, svým chováním podle něj vyvolávali paniku mezi zaměstnanci. Podporu Polákovi vyjádřily otevřeně lékařka a staniční sestra nemocnice a Asociace komunitních služeb v péči o duševní zdraví.

Ke kritice ředitele se přidala i část mladých lékařů nemocnice v atestační přípravě. Znepokojení nad možnými odchody lékařů vyjádřila Asociace dětské a dorostové psychiatrie i Asociace klinických psychologů.

Válek potvrdil, že platí plánovaná návštěva nemocnice 19. června, kdy bude ve Zlínském kraji. Aby nenastaly administrativní problémy, bude vedením nemocnice, jejíž je ministerstvo zřizovatelem, pověřen šéf FN Olomouc Havlík. Ministr také řekl, že vytvoří tým s výborem psychiatrické společnosti, který přes prázdniny navrhne strukturu výběrového řízení a model dalšího fungování nemocnice, aby to bylo v souladu s koncepcí reformy psychiatrické péče. 

Vedení nemocnice rezignovalo s ředitelem

„Ještě před týdnem jsem věřil, že krizovou situaci díky připraveným opatřením zvládneme. Měla však velkou dynamiku, proměňovala se každým dnem. Dnes ráno jsem odeslal rezignaci k 30. 6. 2023 ministru zdravotnictví ČR. Když jsem v pátek oznámil své rozhodnutí vedení nemocnice, rozhodlo se rezignovat spolu se mnou. Svým rozhodnutím, pevně doufám, snímám tíhu nejistoty ze středního a nižšího zdravotnického personálu a pacientů, mladých lékařů, kteří jsou díky aktuální situaci v tenzi,“ prohlásil Polák.

V nemocnici je podle něj odpor ke změně. „Problémem se stalo i to, že nemocnice začala být skutečně řízena jako celek. Chci konstatovat, že jsme pracovali v souladu s národními strategickými dokumenty. Podařilo se mi najít do vedení nemocnice tým lidí, kteří mi pomohli se změnami, které nemocnici měly posunout k rozvoji. Uznávám, že proces změn měl vzhledem k již zmiňované rezistenci probíhat pomalejším tempem,“ konstatoval Polák.

„Můj postoj k reformě péče o duševní zdraví je po celou dobu mého působení v PNKM konzistentní a neměnný. Je skvělé, že vznikla například centra duševního zdraví, která plní svoji roli, nicméně reforma musí být postavena na sdílení společných hodnot, vnitřním přesvědčení, uvědomění si toho, že neexistují výlučná postavení v rámci celku, ale že jde o jedinečné odbornosti, které teprve v horizontálním partnerství dávají skutečný smysl a efekt. U některých kolegů mě udivila rezistence vůči spolupráci s nezdravotnickými odbornostmi,“ podotkl Polák.   

Podle něj se podařilo v zařízení obnovit část technického vybavení, začít koncepčně řešit problémový stav některých budov, dotační a multizdrojové financování či získat letos pro spolupráci osm nových lékařů. Polák dodal, že také narovnal situaci s proplácením přesčasů.