Přípravy na demolici mostu v Jablonci zkomplikovaly dopravu. Práce zastaví i vlaky

Demolice mostu v Jablonci nad Nisou komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Dopravu v Jablonci nad Nisou komplikují přípravy na demolici části mostu přes železniční trať. Řidiči, kteří do města přijíždějí směrem od Prahy, musí po objízdných trasách. Ve druhém směru je provoz jen v jednom pruhu. Práce na demolici poloviny mostu a následné výstavbě nové části omezí také cestování vlakem. Demolice je nutná kvůli špatnému stavu mostu.

„Podle statistik Ředitelství silnic a dálnic projede mostem každý den zhruba deset tisíc aut,“ uvedla redaktorka ČT Marie Schindler. Objížďka pro osobní automobily vede souběžnou ulicí V Aleji, pro nákladní automobily pak přes Černou Studnici. 

Osobní auta tak musejí počítat se zpožděním na cestě do centra Jablonce okolo pěti minut. Nákladní auta se na objížďce zdrží zhruba dvacet minut. „Vede po úzkých silnicích třetí třídy, proto to tak je,“ uvedl vedoucí provozního úseku ŘSD v Liberci Jakub Hušek. 

Momentálně se most v Jablonci připravuje na demolici, která má začít v pátek – dělníci odstraňují frézováním povrch vozovky. Most je z roku 1969 a jeho polovina, kde je nosnou konstrukcí železobetonová deska, je ve špatném stavu. „Beton degraduje. Zplodinami z vlaků a také ze soli koroduje výztuž mostu, proto je nutné ho zdemolovat,“ uvedl Hušek.

Práce zastaví také železniční dopravu. Od prvního května budou muset cestující z Liberce přes Jablonec nad Nisou a dál do Jizerských hor přesednout na výlukový autobus.

K zemi půjdou i další mosty v Jablonci

Kromě tohoto mostu se v Jablonci mají bourat ještě další dva, tentokrát v režii města. „Lávka v ulici Horská už byla vyřazena z provozu v loňském roce, protože byla v havarijním stavu, a v havarijním stavu je i most Pod Kynastem,“ uvedl vedoucí oddělení přípravy a realizace investic v Jablonci nad Nisou Pavel Sluka. 

Mosty, které chce radnice zdemolovat, mají nahradit úplně nové. Očekává se, že lidé a automobily na ně vyrazí už koncem srpna letošního roku.