Před povodněmi to byla luxusní ostravská čtvrť, teď tam vzniká nový průmyslový areál

V Ostravě-Hrušově začala stavba nové průmyslové zóny Contera Park Ostrava D1. Během pěti let by tam ve výrobních či logistických firmách mělo vzniknout nejméně sedm set pracovních míst. Průmyslová zóna o rozloze 35 hektarů by měla stát až dvě miliardy korun. Zóna vyroste v bývalé luxusní čtvrti, kterou v roce 1997 srovnaly se zemí povodně.

Developerská firma Contera chce v areálu vytvořit 140 tisíc metrů čtverečních průmyslových, kancelářských a obchodních ploch. První z potřebných povolení k výstavbě získala firma tento týden. „Na jaře chceme začít stavět první budovu,“ řekl výkonný ředitel společnosti Dušan Kastl.

Jako první se bude stavět jedna ze dvou největších budov určených pro velké klienty z oblasti výroby nebo logistiky. Společnost už teď jedná s několika zájemci. První budovu by chtěl developer dokončit ve třetím čtvrtletí příštího roku. V areálu by mohly najít nové zázemí i firmy, které už v Ostravě působí, ale potřebují více místa. V zóně má vzniknout i technologický park.

Kdysi výstavní čtvrť Ostravy

Nová průmyslová zóna v Ostravě-Hrušově má být dokončena v roce 2025. Areál bude stát v místě bývalé výstavní čtvrti města, která utrpěla poddolováním a byla zničena záplavami v roce 1997 tak, že už se tam dále nedalo bydlet.

Jednou z budov, která po ničivých povodních zůstala stát, je hrušovský kostel, jenž se postupně opravuje. „Tu změnu, která se tady odehrává, všichni uvítali s tím, že konečně tady něco bude, že Hrušov alespoň nějakým způsobem ožije,“ řekla členka Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela Miriam Prokešová.

Hrušov na začátku minulého století
Zdroj: Miriam Prokešová

S nápadem na průmyslovou zónu přišlo město hned po povodních

„Historicky se vybudovalo několik průmyslových zón – Hrabová, Mošnov, Vědecko-technologický park. Tou poslední zónou v řadě je právě průmyslová zóna Hrušov, která také vznikla díky tomu, že město se rozhodlo scelit a připravit pozemky v bývalé zátopové oblasti a nabídnout je investorům k využití,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Město vykupovalo pozemky pro novou průmyslovou zónu deset let a v roce 2017 vyhlásilo tendr, který mezi čtyřmi zájemci vyhrála právě firma Contera. Do výkupu a úprav pozemků Ostrava investovala 196 milionů korun, developerovi je prodala za 255 milionů.