Praha vypíše tendr na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Podobu dostavby Vítězného určí mezinárodní soutěž

Pražští radní schválili vypsání tendru na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Práce na úpravách se připravují přes dvacet let. Schválili také, že podoba dostavby Vítězného náměstí v Praze 6 vzejde z mezinárodní architektonické soutěže. Návrh by měl být znám v červnu 2023.

Náměstí Jiřího z Poděbrad je podle schváleného dokumentu celoměstsky významné, takže dává logiku, aby jeho opravu zaplatil magistrát, a to i s ohledem na přítomnost památkově chráněného kostela Nejsvětějšího srdce Páně architekta Jože Plečnika. „Stávající stav náměstí a jeho architektonická podoba vznikly postupně nekoncepčními úpravami, zejména od sedmdesátých let, naprosto neodpovídajícími významu národní kulturní památky,“ stojí v dokumentu rady.

O úpravách náměstí se dlouho diskutuje, původní návrh v minulosti vyvolal mezi místními obyvateli kritiku. Nelíbil se jim například záměr odstranit fontánu nebo podle nich nedostatečné množství zeleně. Současné vedení Prahy 3 nechalo projekt upravit i se zapojením místních obyvatel. Aktuální verze počítá se zachováním fontány a zeleně podle zástupců městské části přibude.

Zavlažování, nový mobiliář i stanice metra

Před kostelem má podle schváleného dokumentu vzniknout větší prostranství pro konání veřejných akcí, které bude lemovat alej platanů. Součástí návrhu je také zlepšení zavlažování a zkvalitnění zelených ploch včetně vybudování retenční nádrže. Opraveny budou povrchy a mobiliář.

Pražský dopravní podnik rovněž loni v září na náměstí zahájil opravu stanice metra. Vzniknou v ní nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, vyměněny budou eskalátory a opraveny další části stanice. Oprava potrvá přes dva roky a od ledna příštího roku bude stanice na deset měsíců uzavřena. Magistrát již delší dobu připravuje i rekonstrukci Vinohradské ulice. Město zatím nezveřejnilo, kdy práce začnou.

O dostavbě Vítězného náměstí rozhodne workshop

Radní také schválili, že podoba dostavby Vítězného náměstí v Praze 6 vzejde z mezinárodní architektonické soutěže. Uskuteční se formou mezinárodního soutěžního workshopu. Vítězný návrh by měl být znám v červnu 2023. Podmínky soutěže v pondělí schválili pražští radní.

Zástavbu nyní nezastavěné části náměstí plánuje konsorcium Fourth Quadrant, tedy sdružení firem Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů by měly vzniknout kanceláře, obchody, bytové prostory a nová budova Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Vítězné náměstí v Praze 6
Zdroj: Václav Záhorský/ČTK

Příjem žádostí by podle harmonogramu, který je součástí schváleného dokumentu, měl skončit letos zhruba v polovině září. Následně se uskuteční několik workshopů a zájemci budou průběžně podávat své návrhy. Porota nejdříve vybere šest až deset uchazečů na základě přihlášky do soutěže. Vybrané týmy připraví koncept a poté architektonický návrh zástavby. Následně do druhého kola postoupí tři až pět ze soutěžících vybraných v prvním kole. Finální návrh by měl být znám příští rok v červnu.

Zohledněny jsou potřeby Prahy 6

Všichni budou muset respektovat ve svých návrzích původní urbanistickou koncepci náměstí z roku 1924 navrženou architektem Antonínem Engelem. V podmínkách soutěže pak jsou kromě jiného zohledněny potřeby Prahy 6 na doplnění chybějící občanské vybavenosti a služeb. Dodrženy budou muset být také podmínky památkářů.

Vítěze soutěže vybere porota, kde zasednou architekti a urbanisté. Své zástupce v porotě budou mít firmy Penta Real Estate a Sekyra Group, VŠCHT a pražský magistrát. Šestou městskou část bude zastupovat místostarosta Jakub Stárek (ODS), rozhodli v pondělí zastupitelé.

Konsorcium developerů koupilo pozemky o rozloze 20 122 metrů čtverečních, tedy převážnou část zastavitelné plochy v takzvaném čtvrtém kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů, zhruba za miliardu korun v listopadu roku 2021. Ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov tehdy avizoval, že by měla vzniknout polyfunkční zástavba, jejíž realizaci developeři předpokládají do roku 2028. VŠCHT prodala pozemky developerům s tím, že za získané peníze postaví novou univerzitní budovu s výukovými prostory a zázemím pro studenty a akademiky.