Praha vyjednává s pojišťovnou, aby lidé za pád Trojské lávky dostali odškodnění dřív

Lidé postižení pádem Trojské lávky by se měli dočkat slibovaného odškodnění dříve. Hlavní město uzavře s Kooperativa pojišťovnou dohodu o spolupráci na odškodnění, jejímž cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí policejní vyšetřování a bude znám viník. Dohodu města s pojišťovnou musí ještě schválit zastupitelé.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017. Zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město již vloni každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Příčina pádu stále není známa. Stejně jako to, kdo je za neštěstí zodpovědný. Policejní vyšetřování ještě neskončilo.

„Domluva s Kooperativou je taková, že jakmile bude dohoda oběma stranami podepsána, budou poškozeným doložené a uplatněné nároky na odškodnění vyplaceny,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Pojišťovna vyplatí v lednu peníze těm poškozeným, kteří jí doložili všechny potřebné doklady. Ti, kteří tak dosud neučinili, je mohou dodat. Případně je pojišťovna vyzve k jejich doložení. Následně jim peníze vyplatí.

Dohodu musí schválit zastupitelstvo

Návrh dohody musí ještě schválit zastupitelé hlavního města. Důvodem je, že výše plnění od pojišťovny zřejmě přesáhne pět milionů korun, a nemohou tak o ní rozhodovat pouze radní.

Město je v současné chvíli v kontaktu s poškozenými a jejich právními zástupci, které o chystaných krocích informuje. Dohoda mezi Prahou a pojišťovnou zraněné nezavazuje k podpisu žádného dokumentu. „Hodláme se postiženým samozřejmě ještě omluvit,“ řekla radní.

Praha letos plánuje výstavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Nyní na místě funguje přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.