Pošta u brněnského nádraží skončí. Ze zchátralé stavby architekta Fuchse se přesune do nového

Pobočku České pošty v Nádražní ulici v Brně čeká přesun. Stávající budova je ve špatném technickém stavu, pošta ji navíc využívá asi jen z jedné třetiny. Opravu podnik nezvažuje, stavba je památkově chráněná a její rekonstrukce by vyšla na desítky milionů korun. Pošta tak budovu s největší pravděpodobností prodá.

Budova od slavného architekta Bohuslava Fuchse už přes 80 let stojí v blízkosti hlavního nádraží a postupně chátrá. V průběhu let se proměnila z chlouby města spíše v ostudu. Uvnitř ale skrývá mnohé poklady, třeba páternoster, který je jedním z posledních. Mimo budovu pošty zbývají podobné výtahy v Brně už jenom dva.

„Pro dobu to bylo typické. Byl to takový výtah, kde mohlo jezdit hodně lidí. Nastupovali, vystupovali, byl to šrumec jako ve fabrice u Forda nebo u Bati. Pořád to jelo a jelo a jelo,“ popsal architekt Marek Štěpán.

Jako o dobře namazaném stroji přemýšlel Bohuslav Fuchs i o celé budově, když ji navrhoval. Je jej totiž možné rozebrat a přemístit. „V konstrukční esenci celé budovy jsou vidět nádherné rámové konstrukce z oceli, které jsou nýtované. A dole je dvoupodlažní suterén, který je takovou pevnou krabicí, která drží celý dům,“ vysvětlil Štěpán.

Nádražní poštovní úřad v Brně
Zdroj: Muzeum města Brna

Fuchs totiž počítal s tím, že se jednou přesune spolu s hlavním nádražím. K tomu ale nedošlo, pošta zůstala na původním místě a její provoz se postupně omezil. Dnes je budova ze dvou třetin prázdná.

Změny pozoruje Martina Pazderová, která na pobočce pracuje už 30 let. „Budova je už v havarijním stavu, opravu by si zasloužila. Pro nás bude lepší mít nové prostory,“ řekla.

Novou stavbu pošta skutečně chystá. „Bude moderní a malinko menší. K tomu chceme vybudovat druhou. Snažíme se o to, aby ta pošta zůstala v blízkosti hlavního nádraží,“ uvedl ředitel pobočkové sítě regionu jižní Morava České pošty Jiří Rotschedl. Přesné místo ale ještě známé není. Podnik chce nejdřív celou záležitost probrat s městem.

Pošta u hlavního nádraží v Brně v noci
Zdroj: Igor Zehl/ČTK