TÉMA

Památková ochrana

Budova Schichtových závodů se stala kulturní památkou

Budovu bývalých Schichtových závodů v Ústí nad Labem zapsal Národní památkový ústav jako kulturní památku. Vlastník objektu stihl v loňském roce zbourat část přilehlých staveb. Teď už nemůže s objektem libovolně zacházet. Schichtovy závody, které měly i vlastní školku, ordinaci či knihovnu, byly před druhou světovou válkou jedny z největších evropských drogisticko-potravinářských závodů.
17. 1. 2024|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Brno bude mít novou památkovou zónu, odstraňuje dávnou chybu úředníků

Ministerstvo kultury schválilo vznik nové památkové zóny v Brně. Podle informací České televize resort dokumenty v pátek zveřejní na úřední desce. Památková zóna by měla částečně vyřešit problém takzvaných pozdě zapsaných památek, které kvůli dávné chybě úředníků přišly o ochranu. Novou památkovou zónu bude mít také Znojmo.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:47|

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

Hotel InterContinental definitivně nebude kulturní památkou. Ministr Zaorálek zastavil přezkumné řízení

Pražský hotel InterContinental se definitivně nedočká památkové ochrany. Ministr kultury v demisi Lubomír Zaorálek (ČSSD) zastavil přezkumné řízení. Důvodem je to, že z původní budovy hotelu se dochoval jen holý betonový skelet, který podle resortu nevykazuje dostatečné památkové hodnoty. ČT to sdělila Petra Hrušová z ministerstva kultury. Prvoinstanční rozhodnutí, že hotel InterContinental nezíská památkovou ochranu, vydalo ministerstvo kultury letos v únoru.
23. 11. 2021|

Most v Poniklé chtěl Liberecký kraj nejprve zbourat. Teď se s jeho souhlasem stal památkou

Kamenný most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou, informoval ve čtvrtek mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Most „Na Mejtě“ ze druhé poloviny 19. století chtěl kraj původně kvůli špatnému stavu zbourat a nahradit novým. Práce začaly 2. července, už pár dní nato je ale kraj nechal zastavit. Od srpna se po mostě znovu jezdí a kraj připravuje jeho opravy.
2. 9. 2021|

Na pražské nádraží Vyšehrad je uvalena exekuce, zřejmě půjde do dražby

Na dlouhodobě chátrající budovu nádraží Vyšehrad v Praze byla uvalena exekuce. Důvodem je fakt, že majitelé neumožnili pracovníkům stavebního úřadu budovu zkontrolovat. Společnost uvedla, že kontrolu v nejbližší možné době umožní. Praha chtěla dříve budovu odkoupit, ale nedomluvila se s majiteli na ceně.
28. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 18:17|

Demolice mostu v Poniklé už začala, Liberecký kraj ji ale zastavil. Po stížnostech jej chce zachránit

Liberecký kraj zastavil demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, která začala 2. července. Stavbaři už přitom začali rozebírat zábradlí. Pro most „Na Mejtě“ z roku 1856 chce kraj žádat památkovou ochranu a zachovat ho. Rada kraje schválila odstoupení od smlouvy a kraj teď bude s firmou jednat o finančním vyrovnání. Mohlo by jít o několik milionů korun. Demolici mostu kritizovala řada místních i chalupářů.
8. 7. 2021|

S omítkou, či bez omítky? Pardubice chystají referendum o podobě Zelené brány

Současně s podzimními volbami do Poslanecké sněmovny se v Pardubicích uskuteční místní referendum o budoucí podobě Zelené brány. Má rozhodnout, zda známé památce zůstane současné pohledové kamenné zdivo, nebo ji pokryje omítka. O plebiscitu rozhodli v noci na pátek zastupitelé.
28. 5. 2021|

Přístavby k fotbalovému stadionu v Pardubicích bourají dělníci. Původní část čeká rekonstrukce

V Pardubicích začala nákladná rekonstrukce Letního stadionu za zhruba 380 milionů korun včetně DPH. Zatím se bourají novodobé nepůvodní konstrukce, část stadionu je památkově chráněná. První práce začaly na západní tribuně.
14. 5. 2021|

Obyvatelům Boňova komplikuje památková ochrana opravy domů. Zvažují vystoupení

Obyvatelé Boňova u Jaroměřic nad Rokytnou řeší spor s památkáři. Obec byla díky svému uspořádání prohlášena vesnickou památkovou zónou. Každou rekonstrukci nemovitosti tak musí její majitelé řešit s Národním památkovým ústavem, který na ně klade speciální podmínky. Domy musí být zachovány v původním stylu, přičemž tyto úpravy bývají mnohdy finančně náročnější.
12. 5. 2021|

Pošta u brněnského nádraží skončí. Ze zchátralé stavby architekta Fuchse se přesune do nového

Pobočku České pošty v Nádražní ulici v Brně čeká přesun. Stávající budova je ve špatném technickém stavu, pošta ji navíc využívá asi jen z jedné třetiny. Opravu podnik nezvažuje, stavba je památkově chráněná a její rekonstrukce by vyšla na desítky milionů korun. Pošta tak budovu s největší pravděpodobností prodá.
11. 2. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|