Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Liberecká radnice by ráda odkoupila od Českých drah lanovku na Ještěd (zdroj: ČT24)

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.

Lanová dráha na Ještěd přepravila každý rok čtvrt milionu lidí. Od tragické nehody před dvěma lety, při které spadla jedna z kabin a zemřel v ní průvodčí, je mimo provoz.

Iniciátor prohlášení lanovky za památku Milan Starec tvrdí, že lanová dráha je něco, co k Ještědu jednoduše patří. „Ta lanovka tady vlastně byla daleko dřív než ten současný ikonický hotel,“ připomněl.

Jestli se ale kyvadlový provoz na původní trasu lanovky vrátí, rozhodne až nový majitel. Zájem o její převzetí má i město Liberec. „Naše představa je, že v lednu se staneme majiteli pozemků pod lanovou dráhou včetně odjezdové a příjezdové stanice,“ uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK). 

Město plány má, rozhodne však ministerstvo

Krajské město v tuto chvíli pracuje s několika variantami, jak by nový provoz na Ještědu mohl vypadat. „Buď původní, to znamená kyvadlová doprava, nebo oběžná – buď ve stávající trase, nebo v prodloužené až ke konečné tramvajové zastávce,“ řekl primátor. 

Plány vybudování nové prodloužené lanovky by ale mohlo zkomplikovat prohlášení dráhy za kulturní památku. „Řízení o prohlášení souboru Lanové dráhy Hanychov–Ještěd bylo zahájeno v říjnu letošního roku. V současné době čekáme na vyjádření účastníků řízení. Do vydání pravomocného rozhodnutí se ministerstvo kultury nebude vyjadřovat k průběhu ani výsledkům správního řízení,“ konstatovala mluvčí resortu Ivana Awwadová.

Pokud by dráha získala památkovou ochranu, musela by být zachována nástupní stanice v Horním Hanychově i ta výstupní na Ještědu. „Budovy, které by nám zůstaly chráněny, umožní instalaci nové technologie a zároveň zůstanou důstojnou připomínkou té staré lanovky,“ přiblížil památkář z Národního památkového ústavu v Liberci Martin Ouhrabka.  

Na modernizaci lanovky, která by stála stovky milionů korun, zatím Liberec peníze nemá. Město by si tak muselo vzít úvěr nebo najít investora.