Budova Schichtových závodů se stala kulturní památkou

Budovu bývalých Schichtových závodů v Ústí nad Labem zapsal Národní památkový ústav jako kulturní památku. Vlastník objektu stihl v loňském roce zbourat část přilehlých staveb. Teď už nemůže s objektem libovolně zacházet. Schichtovy závody, které měly i vlastní školku, ordinaci či knihovnu, byly před druhou světovou válkou jedny z největších evropských drogisticko-potravinářských závodů.

Zakladatel ústecké společnosti Johann Schicht byl jedním ze čtyř synů Georga Schichta, který v roce 1848 dostal živnostenské povolení k produkci mýdla. Na jeho výrobě se podílela celá rodina. V roce 1878 předal otec Georg Schicht mýdlařský podnik svým synům. Johann Schicht pak byl stejně jako Škoda nebo Baťa jedním z nejznámějších průmyslníků své doby. Schichtovy závody zprovoznil ve svých 27 letech v roce 1882 mezi obcemi Kramole a Novosedlice – dnešní části Ústí nad Labem.

Společnost na počátku dvacátých let minulého století byla v Evropě největší svého druhu. Angličané sice měli větší mýdlárnu nebo Němci větší olejárnu, ale nikde na starém kontinentě neexistoval takový komplex těchto výroben. Společnost se také mohla pyšnit péčí o své zaměstnance. Součástí závodů byla jídelna, knihovna, záchranný hasičský sbor, školka pro děti pracovníků nebo moderně vybavená ordinace s vlastním lékařem a sestrou.