Nová jízdárna v Kladrubech bude modernější a lépe zapadne do krajiny

V Kladrubech nad Labem vzniká nová jízdárna (zdroj: ČT24)

V areálu Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem už roste nová jízdárna. Stará hala z osmdesátých let minulého století už je nevyhovující. Čeká ji demolice, a to i kvůli tomu, že narušuje krajinný ráz, který chrání UNESCO. Demolice staré haly byla právě podmínkou pro zapsání Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a okolní krajiny na seznam Světového kulturního dědictví.

Škola se bez kryté jízdárny neobejde. Trénuje se tam totiž prakticky denně za jakéhokoliv počasí. „Když opravdu hodně prší, když je sníh či vítr veliký, je to pro koně nepříjemné,“ vysvětlila ošetřovatelka koní a jezdkyně Oldřiška Jarolímová.

Navíc v uzavřeném prostředí mají jezdci i zvířata pro výcvik větší klid. Zatím ho nacházejí ve staré jízdárně, jenže ta neodpovídá památkové ochraně Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a stojí na prahu jeho pastvin. „Velmi zásadním způsobem narušuje architekturu zdejší krajiny, která je zapsána na seznamu UNESCO,“ řekl ředitel Národního hřebčína v Kladrubech Jiří Machek.

Hezčí a modernější

Podmínkou zápisu hřebčína byla demolice objektu a obnovení louky. Na to dojde až po dokončení nové haly přímo v areálu střední školy. „Rozměry haly jsou třicet krát šedesát metrů, vejde se sem i drezurní obdélník, ještě tady bude zázemí,“ uvedla ředitelka školy Lenka Gotthardová.

Nová jízdárna bude obložena modřínovým dřevem, aby do krajiny zapadla. Dílo za necelých padesát milionů korun bude dokončeno v průběhu příštího školního roku. Do konce prázdnin ještě musí stavbaři stihnout nové chodníky, cesty i parkoviště v areálu střední školy.

Zbrusu nový objekt, který už bude splňovat všechny požadavky, nabídne prostor pro větší spektrum jezdeckých soutěží. Nově jim bude moci přihlížet až stovka diváků.