Pošta se zbavuje dalších budov. I té, po které v Ostravě pojmenovali ulici

Události v regionech: Pošta prodává nepotřebné budovy (zdroj: ČT1)

Česká pošta prodává nepotřebný majetek. V celém Česku nabízí 22 nemovitostí, z toho čtyři jsou v Moravskoslezském kraji. Zbavuje se i budovy, která dala jméno Poštovní ulici v Ostravě, za niž chce přes sto milionů, za ostatní přes třicet milionů korun.

Ostravské Poštovní ulici sice dala jméno budova pošty, ale té se nyní státní podnik zbavuje. Přepážky v ní sice zůstanou otevřené, ale kanceláře by mohl začít využívat někdo jiný. Pro poštu jsou přebytečné – úředníci už se podle vedoucího střediska specializovaného pracoviště Ostrava Tomáše Mainuše přestěhovali do objektu ve Wattově ulici u hlavního nádraží.

Na poloprázdné historické budově v Poštovní ulici teď visí plakáty upozorňující, že je na prodej. Státní podnik ji chce vydražit, vyvolávací cenu stanovil na 112 milionů.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík zdůraznil, že se lidé nemusí obávat, že by současný stav byl jen přechodný a časem by se zavřely i poštovní přepážky v budově, které se nyní podnik zbavuje. „Loni v polovině roku jsme podle platné legislativy zrušili celkem 300 poboček z celkových 3200. Legislativa nám neumožňuje, abychom nyní rušili další,“ upozornil.

Pošta v Poštovní není to jediná ostravská budova, které se chce Česká pošta zbavit. Další je na náměstí Jurije Gagarina ve Slezské Ostravě. Je to jedna z poboček zavřených loni v létě, podniku ale budova ještě patří. Jejím prodejem chce získat nejméně 35 milionů.

V Moravskoslezském kraji prodává společnost ještě budovy v Šenově u Nového Jičína a v Novém Jičíně, obě za více než třicet milionů. Česká pošta je chce prodat v elektronické aukci, v níž nabídne i několik objektů z Olomouckého kraje – konkrétně z Prostějova a Bohdíkova.

Podle Vitíka se zájem o nabízené budovy liší hlavně podle velikosti obce, kde stojí. „Obecně platí, že o lukrativnější nemovitosti ve velkých městech je poměrně velký zájem. O malé v odlehlých obcích zájem není,“ shrnul. Připustil, že jsou i budovy, na které pošta vyhlásila již desítky elektronických aukcí, ale nikdo se do nich nepřihlásil.