Poslední rozloučení s Danou Zátopkovou. Po dvaceti letech je opět s manželem Emilem na Valašském Slavíně

V Rožnově pod Radhoštěm se lidé rozloučili s Danou Zátopkovou při příležitosti uložení její urny na Valašský Slavín vedle manžela Emila Zátopka. Česká atletická legenda zemřela letos v březnu ve věku 97 let. Na jaře kvůli pandemii koronaviru bylo v pražských Strašnicích jen decentní rozloučení bez přítomnosti veřejnosti.

Na poslední rouzloučení s Danou Zátopkovou dorazili její fanoušci, přátelé, lidé z Klubu českých olympioniků i zástupci Českého atletického svazu. Na jaře to kvůli protipandemickým opatřením nebylo možné, a tak se její přátelé i kolegové rozhodli, že v době, kdy by Zátopková oslavila 98. narozeniny, bude poslední rozloučení právě v Rožnově pod Radhoštěm. 

„Dana by si přála spontánní pohřeb za účasti svých příznivců a blízkých, bohužel koronavirus nás vyřadil z tohoto systému. Mělo to ale tu výhodu, že to přenášela přímým přenosem televize, takže diváci po celé republice se mohli na obřad podívat,“ řekl předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.  

Na pomníku Dany Zátopkové na Valašském Slavíně, kde je pohřbena spousta českých sportovních osobností, je nejen její jméno, ale také vlastnoruční podpis a kresba, na které je Dana Zátopková s oštěpem.  Podle Svojanovského se jedná o kresbu, která se objevovala na autogramech české olympijské vítězky. 

Po dvaceti letech opět spolu

Urna s ostatky Dany Zátopkové byla uložena k ostatkům jejího manžela po zhruba dvaceti letech. „Manželé Zátopkovi obětovali sportu život. Milovali sport jako sportovci, jako trenéři, jako funkcionáři a milovali lidi okolo sportu,“ vzpomněl na oba legendární sportovce předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Areál rožnovského Dřevěného městečka se v pátek zdarma otevřel pro veřejnost, připravena byla i cimbálová muzika, kterou měla Dana Zátopková velmi ráda. Blízcí i sportovní kolegové Dany Zátopkové o ní mluvili jako o velmi veselém člověku, takové rozloučení by si podle nich přála.  

Na páteční rozhloučení s legendární sportovkyní bude navazovat i sobotní program, v rámci kterého se uskuteční tradiční Běh rodným krajem Emila Zátopka. Ten se letos koná v den, kdy by oba manželé Zátopkovi oslavili 98. narozeniny.