Policisté v Praze odhalili několik cizinců bez povolení k pobytu či varnu

Při rozsáhlé páteční akci v Praze zadrželi policisté několik cizinců bez platného povolení k pobytu, opilé řidiče a objevili varnu pervitinu. Dopadli také muže, který laserem oslňoval pilota policejního vrtulníku. Celkem policisté zkontrolovali téměř šest tisíc lidí a uložili zhruba 160 pokut dohromady za více než 150 tisíc korun. Informoval o tom policejní mluvčí Richard Hrdina.

Odpoledne místní policisté kontrolovali squaty a cizinecká policie se soustředila na dopravní uzly, autobusová nádraží a metro. Dopadli šest cizinců, kteří neměli oprávnění k pobytu v Česku. „Další z kontrolovaných byl zadržen, jelikož doklad, kterým se prokazoval při kontrole, byl padělaný,“ uvedl na policejním webu Hrdina. V jednom ze squatů policisté našli varnu pervitinu, zadrželi kvůli tomu osmatřicetiletého muže.

Kolem 22:00 pak policie v ulici 5. května svedla v obou směrech dopravu do jednoho pruhu a kontrolovala všechna projíždějící auta. „U několika řidičů byla zjištěna přestupková hodnota alkoholu v dechu a jeden z nich nadýchal přes 1,2 promile alkoholu, čímž se stal podezřelým z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedl dále mluvčí. Jeden z řidičů měl také v těle látku THC.

Senior mířil laserem na policejní vrtulník

„Na průběh celé policejní akce dohlížel policejní vrtulník, který se stal terčem útoku pětašedesátiletého muže. Za pomoci zeleného laseru oslňoval pilota helikoptéry a mohl tím způsobit velké neštěstí,“ sdělil Hrdina. Policisté muže zadrželi, k činu se přiznal. Za obecné ohrožení mu hrozí až osm let vězení.

Do celé akce se zapojilo více než sto policistů, kterým vypomáhaly dvě hlídky celní správy a městské policie.