Muž oslňoval policejní vrtulník laserem. Za obecné ohrožení mu hrozí až osm let vězení

Státní zástupce obžaloval muže, který podle kriminalistů v lednu opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku policejního vrtulníku. Informaci České televizi sdělil státní zástupce a mluvčí Petr Cibulka z Okresního státního zastupitelství Mladá Boleslav. V případě prokázání viny před soudem hrozí muži až osmiletý trest odnětí svobody za obecné ohrožení. „Obžaloba byla k Okresnímu soudu v Mladé Boleslavi podána patnáctého června letošního roku,“ potvrdil České televizi Cibulka.

Paprsky laseru podle policie vycházely z Kosořické ulice v Dobrovici na Mladoboleslavsku. „Posádka policejního vrtulníku právě letěla na pátrací akci a vinou oslnění reálně hrozila nebezpečná situace, že nebude možné pokračovat v letu nebo bezpečně přistát,“ uvedla již dříve pro ČTK policejní mluvčí Lucie Nováková. Policisté osmadvacetiletého muže krátce poté zadrželi.

V posledních letech byla podle policie zaznamenána na různých místech Evropy řada případů náhodného i záměrného ozáření posádky letounu laserovým paprskem nebo jiným světelným zařízením.

„Útoky proti zasahujícím vrtulníkům jsme vyhodnotili jako nejnebezpečnější formu laserových útoků. Zrak pilota může být ozářením poškozen dočasně, nebo trvale. Několikasekundová ztráta zrakové kontroly letu závažným způsobem narušuje situační vědomí letce, vyvolává jeho dezorientaci, a tím bezprostředně ohrožuje bezpečnost letu,“ uvedla v souvislosti s incidentem pro ČTK Marcela Szkanderová z policejního prezidia. Policie je podle ní schopna být na místě, odkud laserové paprsky vycházejí, do několika minut.