Policie stíhá tři lidi za dotační podvod v olomouckém vlastivědném muzeu

V kauze veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO) rozšířila policie stíhání na tři lidi. Viní je z dotačního podvodu, z poškození finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Všem třem hrozí až desetileté vězení, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) doplnil, že obvinění si vyslechl jeden veřejný činitel, který pracoval pro muzeum, a další dva bývalí zaměstnanci.

Případ se týká podezření na manipulaci veřejných zakázek dotovaných z prostředků Evropské unie. Nová obvinění mají vztah k projektu „Virtuální muzeum ve výuce – využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání“. Škodu způsobenou trestnou činností vyčíslili vyšetřovatelé na zhruba čtrnáct milionů korun.

Evropskou dotaci muzeum získalo přes ministerstvo školství. EPPO dodal, že nejméně čtrnáct členů týmu, kteří měli na daném projektu pracovat, ve skutečnosti nevyvíjelo žádnou činnost.

Mezi třemi obviněnými je i člověk, kterého policie v souvislosti s muzeem začala stíhat už v listopadu 2021. Podle kriminalistů si trojice počínala jako spolupachatelé. Dva z obviněných centrála stíhá také pro zjednání výhody při zadání veřejné zakázky pro konkrétního dodavatele, z toho jednoho jako přímého pachatele a druhého jako pomocníka. Jeden ze tří obviněných navíc čelí stíhání také za zneužití pravomoci úřední osoby.

Policie zajistila asi milion korun a nemovitosti

Kauzu řeší evropský pověřený žalobce se sídlem ve Zlíně. Ve spolupráci s EPPO policie obviněným zajistila finanční prostředky v celkové výši zhruba jednoho milionu korun, a to kvůli uložení případného peněžitého trestu, a také nemovitosti v hodnotě odpovídající výši údajně způsobené škody.

V listopadu 2021 centrála oznámila, že kvůli zakázkám Vlastivědného muzea v Olomouci obvinila jednoho člověka z úplatkářství a z praní špinavých peněz.

Muzeum patří mezi největší kulturní instituce v regionu, jeho zřizovatelem je Olomoucký kraj. Vlastní přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice.