Olomouc bude mít elektronickou encyklopedii. Naváže na úspěšný projekt Z olomouckých archivů

Olomoucká radnice spolu s historiky, památkáři a počítačovými experty připravuje elektronickou encyklopedii. Ta má usnadnit badatelům i obyvatelům Olomouce práci s velkým množstvím informací o historii města. Elektronická encyklopedie by měla být na internetu zprovozněna v první polovině příštího roku.

Podle historika a náměstka primátora Karla Konečného (ANO) obsahuje historie Olomouce ohromné množství různorodé faktografie, přičemž není snadné se dopracovat ke všem datům a najít mezi nimi správné vazby a souvislosti. Encyklopedie by tak neměla být jenom katalogem osobností či výčtem událostí z dějin města.

Projekt podle Konečného nabídne provázané informace o místech, událostech, osobnostech, rodech a korporacích, které hrály v historii Olomouce roli. Chybět nebudou ani významné archeologické nálezy.

Důležité je spojit dostupné informace, které už nashromáždily jednotlivé instituce. Proto budeme úzce spolupracovat například se Státním okresním archivem Olomouc, s Národním památkovým ústavem, s Knihovnou města Olomouce, vědeckou knihovnou a s vlastivědným muzeem.
Karel Konečný
historik, náměstek olomouckého primátora

Archivní dokumenty i obrázky

Encyklopedie bude obsahovat katalogy významných osobností v Olomouci, ale také informace o důležitých budovách. Uživatel při prohlížení jednoho hesla dostane možnost pokračovat dále.

„Pokud si budeme prohlížet událost korunovace Matyáše Korvína českým králem v olomoucké katedrále, můžeme se současně dozvědět něco o katedrále samotné, o uherském králi Matyáši Korvínovi či o dalších osobnostech. Najdeme tam také příslušné archivní dokumenty či obrazové přílohy,“ dodal historik.

Radnice už s historiky, archiváři a softwarovými specialisty spolupracovala na projektu Z olomouckých archivů. Na webových stránkách jsou dostupné stovky archivních dokumentů, které ilustrují olomoucké dějiny.

Webová encyklopedie už funguje v Brně

Olomouc není první, která chce mít všechny informace v souvislostech na jednom místě. Podobný projekt má Brno, jmenuje se Encyklopedie dějin města Brna a obsahuje desítky tisíc historických záznamů. 

Brněnskou encyklopedii spravují dobrovolníci a nadšenci. „Velkou motivací jsou jim hlavně ohlasy našich čtenářů a také pocit, že ta práce má skutečně smysl. V encyklopedii vyhledávají jak laici, tak i badatelé,“ řekla už dříve administrátorka projektu Jitka Šibíčková.