Po výbuchu na radnici v Rýmařově zadrželi policisté podezřelého

Starosta: V budově byli tři zaměstnanci, nedošlo k újmě na zdraví (zdroj: ČT24)

V centru Rýmařova na Bruntálsku došlo v úterý vpodvečer k explozi. Podle starosty Luďka Šimko se výbuch ozval přímo v budově radnice. Nikdo nebyl zraněn, na místě během večera zasahovala dvacítka policistů i policejní pyrotechnik. Policie také oznámila, že zadržela člověka, kterého v souvislosti s výbuchem prověřuje.

Podle dostupných informací došlo k explozi v přízemí radnice kolem páté hodiny vpodvečer, tlaková vlna vysklila okna a vylámala okenice. V budově se v tu chvíli měli nacházet tři zaměstnanci, ke zranění nedošlo. Policie ale ve spolupráci se strážníky uzavřela náměstí, po sedmé přijeli zkontrolovat objekt pyrotechnici a nad městem se pohyboval i vrtulník.

„Všechna okna na chodbě byla vysklená,“ popsal tamní starosta stav objektu bezprostředně po incidentu. „Zatím nemám nic oficiálního. Podle toho, co se vykládalo, někdo nastražil bombu v přízemí radnice, ta explodovala v 16:40. Od policie a ani od hasičů nemám oficiální zprávy.“

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková výbuch na radnici potvrdila, bližší informace o jeho příčinách ale podle ní zatím nelze kvůli ohledání místa činu sdělovat, tedy ani zprávy o výbušném zařízení.

Spekulace o zadrženém pachateli

Místní zdroje a obyvatelé města od počátku spekulují o úmyslném činu i o zadržení pachatele v budově spořitelny. Ani to ale policie zprvu nechtěla, třebaže podle mluvčí Jirouškové policisté pracují se všemi variantami a navíc spolupracují se státní zástupkyní.

„Policisté jsou přímo na místě, ale také zjišťují všechny okolnosti případu,“ sdělovali policisté kolem osmé večerní – o hodinu později pak na Twitteru přidali informaci, že v souvislosti s explozí zadrželi podezřelou osobu.

Podle zpráv z radnice i z policie by mělo ohledání místa činu probíhat celou noc, případně v ranních hodinách. Starosta proto avizoval, že ve středu nebude úřední den, tentýž den by mohli bližší informace poskytnout také kriminalisté. Případu by se pak mělo za čtrnáct dní věnovat i zastupitelstvo.