V Plzeňském kraji vyhrálo ANO, na společném postupu se ale dohodli Piráti s hnutím STAN

Volby 2020: Plzeňský kraj (zdroj: ČT24)

Krajské volby v Plzni vyhrálo ANO, nicméně nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu zřejmě vznikne společným povolebním postupem Pirátů s hnutím STAN. Ti skončili na čtvrtém a třetím místě. Informoval o tom lídr Pirátů Rudolf Špoták, jenž bude sám aspirovat na post hejtmana. Druhé skončilo ODS a do zastupitelstva se dostane i ČSSD, SPD a KSČM. Piráti se STAN budou jednat s dalšími stranami kromě KSČM a SPD.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

ANO získalo 22,5 procenta hlasů, což znamená 12 mandátů v zastupitelstvu. ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů 21,23 procenta (11 mandátů), STAN s bývalým hejtmanem Josefem Bernardem, Zelenými a Pro Plzeň zhruba 14,9 procenta (7 mandátů) a Piráti 13,56 procenta (7 mandátů).

Zisk zbývajících tří stran se pohybuje od zhruba 5,5 do 6,2 procenta. 

Roman Zarzycký, lídr a krajský šéf ANO, osloví k jednání všechny úspěšné strany. Odmítá jednat pouze s ultralevicí a ultrapravicí.

„Mám velkou radost, chtěl bych pogratulovat dalším v pořadí. Velmi dobrý výsledek dosáhla ODS. Myslím si, že i STAN překvapil, zbytek jsem takhle očekával,“ zhodnotil Zarzycký. Podle něj se potvrdil trend z předloňských komunálních voleb. Tehdy v Plzni ANO získalo 22,2 procenta hlasů a ODS 22,11 procenta.

Ve stejném duchu se vyjádřil i regionální předseda ODS Martin Baxa, který povede jednání za občanské demokraty. ODS se chce ovšem v následujícím týdnu zaměřit na podporu svého senátního kandidáta do druhého kola senátních voleb v Plzni.

Zarzycký se obává, aby se i letos neopakovala situace z minulých krajských voleb, kdy ANO také vyhrálo, ale po spojení ostatních stran skončilo v opozici.

Ještě před oficiálním sečtením výsledků se totiž na společném povolebním postupu dohodli Piráti a STAN. Se starosty letos jako lídr kandidoval bývalý hejtman Josef Bernard, který získal v kraji největší počet preferenčních hlasů.

„Výsledek je pro nás příjemným překvapením, protože všechny volební preference nám dávali deset až jedenáct procent,“ řekl Bernard.

STAN s Piráty se podle něj už dlouho oťukával. „Máme výraznou shodu v programových věcech. Navíc strašně fandím mladým lidem v politice, což Piráti jsou a chtěl bych s nimi spolupracovat i do budoucna,“ dodal.