Únik chemikálií v Plzni má třetí oběť. Neštěstí vyšetřují kriminalisté

Páteční únik toxických látek v areálu firmy v Plzni-Skvrňanech má třetí oběť. V nemocnici zemřel jeden z mužů, který byl v pátek vážně zraněn a hospitalizován. Stav druhého raněného se zlepšil a je stabilizovaný. Případem se zabývají kriminalisté, firma podle mluvčí spolupracuje.

Administrátorka fakultní nemocnice v Plzni v sobotu odpoledne informovala, že stav zraněného se stále zlepšuje a zdravotníci plánují jeho přesun z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení.

Firma Suez podle slov své mluvčí Kateřiny Kodadové dále zjišťuje příčiny tragédie. Od pátku je v kontaktu s rodinami obětí i s vyšetřovateli. „Plně spolupracujeme a poskytujeme požadovanou součinnost. V současné době jsou i nadále shromažďovány veškeré dostupné podklady, abychom zjistili příčiny této tragické události,“ řekla Kodadová.

Společnost se zabývá čištěním tekutých průmyslových kalů. Páteční únik látek zasáhl sedm lidí, čtyři museli záchranáři resuscitovat, dva z nich týž den v nemocnici zemřeli, další podlehl těžkým zraněním v sobotu.

Mluvčí policie Michaela Raindlová potvrdila, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Dle mluvčí si vyžádají znalecké posudky.

V areálu podle Raindlové unikly toxické látky z čističky, konkrétně siřičitan a sirovodík. Po úniku chemikálií zůstali v prostorách firmy čtyři lidé v bezvědomí. Zasažení byli muži ve věku čtyřicet až šedesát let. Záchranáři vyhlásili hromadné postižení osob. Obyvatelé v okolí únik neohrozil, nebezpečné látky se nedostaly do kanalizace. Hasiči v pátek lidem preventivně doporučili, aby nevětrali.