V plzeňském závodě unikly nebezpečné chemikálie, dva lidé zemřeli. Obyvatelé v okolí ohroženi nejsou

V plzeňské čtvrti Skvrňany došlo v pátek dopoledne k chemické havárii. V areálu firmy, která se zabývá zpracováním tekutých průmyslových kalů, unikly ve vysokých koncentracích nebezpečné látky na bázi síry. Nehoda zasáhla sedm lidí, tři odešli z objektu sami, čtyři museli záchranáři resuscitovat – dva po převozu do nemocnice zemřeli, jeden zůstává ve vážném stavu. Událost si vynutila dočasnou uzavírku Vejprnické ulice. Firma SUEZ, ve které k úniku došlo, zatím nezná příčiny havárie. Generální ředitel Zdeněk Horsák uvedl, že firma musí co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo. Poškozeným rodinám nabízí pomoc.

„Do FN Plzeň byly přivezeny čtyři osoby v souvislosti s únikem jedovatých látek. Dva pacienti bohužel zemřeli. Další dva pacienti jsou nyní v intenzivní péči a jejich zdravotní stav je velmi vážný,“ popsala Jana Šimůnková z oddělení pro komunikaci s veřejností plzeňské fakultní nemocnice. Později redaktor ČT Marek Štětina uvedl, že jeden z pacientů už byl stabilizovaný, druhý i nadále zůstává ve vážném stavu. 

Mluvčí záchranné služby Mária Svobodová dříve řekla, že záchranáři dostali v 10:50 oznámení o čtyřech lidech v bezvědomí v prostorách firmy. Na místě zasahovalo osm pozemních prostředků, tři lékaři a pět sanitek, záchranáři vyhlásili hromadné postižení osob. Zasažení byli podle generálního ředitele firmy Zdeňka Horsáka muži ve věku od 32 do 54 let. Záchranáři je ve velmi vážném stavu transportovali na urgentní příjem FN Plzeň, uvedla Svobodová.

V Plzni unikly z čistírny vod nebezpečné látky, čtyři lidé byli resuscitováni (zdroj: ČT24)

Jednoho zasaženého museli hasiči z budovy vynést. Na místo přijeli hasiči z laboratoře v Třemošné a ze všech tří plzeňských stanic. „Jedná se o únik siřičitanů a sirovodíků ve vysokých koncentracích dovnitř budovy. Žádná nebezpečná látka, která vyvíjí nebezpečný plyn, se nedostala do kanalizace,“ oznámil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasiči také prohledávali objekt, jestli v něm nejsou ještě další lidé. Podle mluvčího také s technology řešili, jak zamezit dalšímu vývinu nebezpečných látek a jak následně nebezpečný odpad likvidovat. Obyvatelé v okolí únik neohrozil, přesto jim hasiči preventivně doporučili, aby nevětrali, řekl mluvčí Poncar.

Kvůli neštěstí byla dočasně obousměrně uzavřená Vejprnická ulice od křižovatky s ulicí Domažlická po křižovatku s ulici Křimická, řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová. Provoz se pak na čas obnovil. Ulice je ale opět uzavřená i pro vozy MHD „Důvodem je likvidace chemických látek,“ uvedla Raindlová. Případem se podle ní zabývají kriminalisté a prověřují veškeré okolnosti.

Firma chce rodinám pomoci

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo,“ uvedl v prohlášení Horsák. Poděkoval zároveň za rychlé nasazení všem záchranářům.

Události ČT: V plzeňské firmě unikly chemikálie, dva lidé zemřeli (zdroj: ČT24)

Mluvčí firmy Kateřina Kodadová potvrdila dopolední únik nebezpečných látek na bázi síry do jedné z provozních budov. „Přímo v budově byli v ten okamžik čtyři naši zaměstnanci. Dva z nich záchranáři resuscitovali a převezli je do plzeňské nemocnice, moc bychom si přáli, aby byli v pořádku. Bohužel musím také potvrdit, že zemřeli dva naši kolegové,“ uvedla.

Firma uvedla, že rodinám nabídne pomoc. „Asi to nejdůležitější je teď postarat se o pozůstalé a o lidi, které máme v nemocnici. Jsme s některými v kontaktu, pracujeme na tom, abychom zmírnili bolest, kterou musí prožívat,“ uvedl Horsák.

Mluvčí zdůraznila, že nikdo z obyvatel okolních domů kolem čistírny nebyl ohrožen a žádná nebezpečná látka se ani nedostala do kanalizace.

Havárie se stala na automatické lince, firma postavila dva expertní týmy

Únik chemikálií se stal na plně automatizované lince na zpracování tekutých průmyslových kalů. Lidé by vůbec do automatizovaného procesu ani do dávkování chemikálií neměli zasahovat. Firma zatím stále nezná příčinu úniku. Ze svých odborníků proto postavila dva týmy, které ji mají odhalit, aby se nic podobného nemohlo nikdy opakovat, řekl Horsák. Vzhledem k smrtelnému zranění dvou pracovníků budou ale na místě nejdříve pracovat kriminalisté a zajišťovat maximální množství stop.

Čistící linka je v provozu asi 15 let, prošla rekonstrukcí a letos ji firma plně automatizovala. „Dodělávaly se tam také monitorovací věci, čidla, automatické dávkování, aby s tím lidé nepřicházeli do kontaktu,“ řekl ředitel. Na každý kapalný odpad existuje podle něj speciální receptura čištění. Než se začne na lince s chemickým čištěním, laboratoř odebere vzorek odpadu, nasimuluje proces čištění, stanoví přesný proces a ještě ho odzkouší na menším množství.

„My přesně víme, kdo nám odpad dovezl, přesně víme, co obsahuje, co nám deklaruje dodavatel, ale i tak stejně odebíráme vzorek do laboratoře, stejně ho analyzujeme a hledáme tu nejbezpečnější metodu čistění. Pak to jde teprve do té linky,“ uvedl Horsák. Osobně si neumí představit, co se mohlo pokazit. Linka má povolenou kapacitu 34 tisíc tun tekutých odpadů ročně, loni vyčistila 20 tisíc tun, podobně jako jiné roky.

Společnost SUEZ Česká republika je podle firemních webových stránek součástí skupiny SUEZ. V Česku působí v odpadovém hospodářství, ve vodárenství a v řešení pro úpravu pitné vody a odpadních vod. Ve využívání odpadů spolupracuje s průmyslovými podniky, městy a obcemi, sektorem služeb, s velkými i malými firmami. Ročně firma využije 145 tisíc tun odpadu.