Plzeňské Benátky opět ožívají

Plzeň – Plzeňská radnice obnovila zajímavé místo v historickém centru. Do mlýnské strouhy, kudy dřív tekla řeka, se vrátila po mnoha letech voda. Kdysi lidé přezdívali tomuto místu plzeňské Benátky. Řeka ale musela ustoupit vodohospodářské regulaci. V dobovém tisku se vedly velké spory o jejím zasypání.

Plzeňský publicista Miroslav Anton uvedl, že místní chtěli strouhu zachovat a organizovali různé protesty. Nyní se voda po více než sto letech do strouhy vrátila. I když jí není tolik jako kdysi, místu vrací svůj dřívější půvab. Mlýnská strouha je završením dlouholeté snahy o příjemné prostředí v centru. „Dokončili jsme také sadový okruh, kde jsou lavičky k posezení i hřiště pro děti,“ sdělila radní města Helena Matoušová (ODS).

Autoři projektu se museli vypořádat s problémem, jak do strouhy vodu znovu nejen dostat, ale také odvést. Původní plán čerpat vodu z plzeňského podzemí byl příliš složitý. Nakonec potrubí vede z řeky Mže. Spoluautorka projektu Irena Tolarová vysvětluje, že voda cirkuluje v závislosti na přítoku, mění se přibližně jednou za 14 dní.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Projekt obnovení strouhy začal již před dvěma lety. Město za něj zaplatilo celkem 65 milionů korun.