Plavci porušují zákaz koupání v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně. Kvalita vody se zhoršuje

Události v regionech: Lidé porušují zákaz koupání v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně (zdroj: ČT24)

Kvalita vody v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně se zhoršuje. V oblasti přitom slouží jako zdroj pitné vody. Jde také o těžební prostor, kde platí zákaz koupání. Turisté ho ale porušují – a tím se podílejí na znečištění jezera. Když přeje počasí, pláže jsou tam plné.

Pískovna Cep 1 poblíž Chlumu u Třeboně je stále vedena jako dobývací prostor. Těžební společnost tam dlouhodobě zakazuje koupání a vodní sporty. Jezero zároveň slouží jako zdroj pitné vody pro zhruba deset tisíc lidí. V letní sezoně k nim navíc přibývají další desítky tisíc turistů.

Podle vodohospodářů se ale kvalita vody v jezeře v posledních letech zhoršuje – tím, jak turisté porušují zákaz koupání. Do vody se dostávají opalovací krémy a řada dalších nečistot. „To má vliv na energie, chemikálie. Roste cena za upravenou vodu, výrobní náklady na úpravu vody,“ uvedl Ludvík Melmer z vodohospodářské společnosti Čevak.

„Dnes tam funguje ochranné pásmo technologie, ale ochranné pásmo zdroje pitné vody tam není, takže toho bychom chtěli dosáhnout,“ řekla starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová (nestr.).