Plameny šlehaly z balkonu. S požárem bytu v Šumperku bojovali hasiči hodinu, jeden člověk je ve vážném stavu

Ve vážném stavu je seniorka, kterou zachránili hasiči z hořícího bytu v paneláku v Šumperku. Zranění utrpěli i další tři lidé. S požárem v nejvyšším podlaží bojovali hasiči asi hodinu. V bytě, kde hořelo, bylo shromážděno velké množství různého materiálu. Příčinu zjišťuje vyšetřovatel.

Požár vypukl kolem šesté hodiny ráno, plameny šlehaly z balkonu ven. „S domovníkem vyběhli nahoru, aby zjistili, zda se v bytě někdo nenachází. Po vyražení dveří našli na zemi ležící seniorku v bezvědomí. Tu pak snesli po schodišti dolů a předali ji do péče zdravotníků,“ sdělila mluvčí jesenické radnice Tereza Neubauerová. Dvanáct obyvatel domu museli evakuovat.

Při záchraně seniorky z hořícího bytu museli policisté použít žebřík, který se běžně využívá ke vstupu na střechu. „Policisté se nejprve pokusili dveře bytu vykopnout. Jejich náporu však odolaly. Vedle odstavený žebřík pak použili jako beranidlo a dveře vyrazili. Po celou dobu policistům při zásahu asistoval místní domovník,“ dodala mluvčí.

Požár podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka vznikl v obývacím pokoji a poškodil celý byt. „Plameny a následné výrazné zakouření zcela byt poškodilo. Výše škody přesáhla hranici dvou milionů korun,“ uvedl.

Prostory po požáru hasiči odvětrali a ochladili pomocí přetlakové ventilace.

„Navazuje postupné vyklízení vybavení a skladovaného materiálu z bytu. Co stojí za příčinou vzniku požáru s iniciací v obývacím pokoji, na místě došetřuje vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s policií,“ dodal Hošák. Podle mluvčího v něm bylo nahromaděné velké množství různého materiálu.