Řidiči musejí počítat s dopravním omezením kvůli budoucímu obchvatu Pardubic

Události v regionech: Stavba obchvatu Pardubic a dopravní komplikace (zdroj: ČT24)

Jedna z klíčových dopravních tepen na příjezdu do Pardubic je od úterý uzavřená. Silničáři tam připravují napojení budoucího obchvatu, na který už místní čekají přes dvacet let. Stavba se ale kvůli komplikacím několikrát odsouvala. Průjezd městem se řidičům do dokončení obchvatu výrazně prodlouží.

Pardubice zažívají první dopravní omezení kvůli stavbě obchvatu, a to na jedné z hlavních dopravních tepen. „Na výpadovce směr Chlumec nad Cidlinou, Hradec Králové, čili vlastně i na Prahu jezdí zhruba deset až dvanáct tisíc aut,“ přiblížil náměstek pardubického primátora Jan Hrabal (ANO).

Silničáři v místě připravují napojení stávající komunikace na budoucí obchvat. „Probíhá první etapa přeložky inženýrských sítí v uzlu v křižovatce u Kalvodů. Dále zahájíme realizaci podchodu,“ přiblížil hlavní stavbyvedoucí Michal Cimbál ze společnosti Hochtief CZ.

Stavbou projedou jen vozy MHD

Řidiče tak až do října čekají objížďky. Zákaz průjezdu bude nakonec úplný, přestože silničáři v úterý na zkoušku nechali zprovozněný alespoň jeden směr. Osobní auta musí přes Trnovou a Polabiny, ta nákladní Pardubice objíždí. „Po dohodě s magistrátem zde upravíme dopravní opatření, takže bude úplně vyloučen provoz osobních vozidel,“ popsal Stanislav Král z Ředitelství silnic a dálnic.

Výjimku budou mít jen vozidla městské hromadné dopravy. „Do konce září linkové vedení zůstane zachováno, čili spoje 3, 33 i 4 po Poděbradské normálně projedou,“ uvedl Hrabal.

Celá stavba zhruba čtyřkilometrového úseku vyjde na téměř jeden a půl miliardy korun. Průjezd Pardubicemi se pro řidiče výrazně zrychlí, ale až na jaře roku 2025.