Osvobozující verdikt v kauze pozemků na Ještědu neplatí. Vrchní soud případ přidělil jinému soudci

Krajský soud v Liberci bude muset znovu řešit kauzu machinací s pozemky ve skiareálu na Ještědu. Pražský vrchní soud zrušil rozsudek, který v listopadu už podruhé zprostil obžaloby dva bývalé komunální politiky – Pavla Krenka a Jiřího Zeronika. Vrchní soud navíc nařídil, aby se případem zabýval jiný soudce. České televizi informaci potvrdila Karolína Francová z libereckého pracoviště ústeckého krajského soudu. Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod tak Krenkovi a Zeronikovi stále hrozí až 12 let vězení.

„Původní rozhodnutí bylo zrušeno a věc byla vrácena k novému projednání,“ sdělila Karolína Francová. Pražský vrchní soud zrušil osvobozující verdikt už podruhé. Proto také nařídil, aby se dál případem zabýval jiný soudní senát. „Podle vrchního soudu soudce, který věc projednával, dostatečně nerespektuje právní názory vyslovených předchozích rozhodnutí,“ doplnila Francová.

Podle soudce Petra Neumanna, který v listopadu Krenka a Zeronika obžaloby zprostil, soud nezjistil, že by se obžalovaní pokoušeli pomoci jiným osobám ke zhodnocení majetku na úkor města. „Znaky skutkové podstaty trestných činů nebyly naplněny, zásadně chybí subjektivní stránka,“ uvedl tehdy soudce.

Škoda je podle žalobce osm milionů

V kauze se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy náměstkem primátora a předsedou představenstva městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a Zeronik jejím tajemníkem. Firma měla ve správě skiareál na Ještědu.

Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně vyměnil za pozemky, které v areálu nebo v jeho sousedství vlastnili soukromníci. Některé pozemky SAJ také prodal. Škodu žalobce nejprve vyčíslil na 13 milionů korun, v závěrečném návrhu ji snížil na osm milionů. Původně byl v kauze obžalován i bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, na návrh státního zástupce byl ale už dříve obžaloby zproštěn.

Stíhaní vinu od počátku odmítali. Hájili se tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa v roce 2009, což tehdy nemohl nikdo předvídat.

Samotné lyžařské mistrovství v Liberci bylo spojeno i s řadou jiných problémů. Akce skončila s dluhem přes 90 milionů korun. Na prezidentku organizačního výboru, bývalou olympijskou vítězku Kateřinu Neumannovou, dokonce směřovalo trestní oznámení od jednoho z věřitelů. Policie ale oznámení nakonec odložila. Kvůli údajným chybám ve veřejných zakázkách, jež se šampionátem souvisely, uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Liberci několik pokut.