Ostrava-Jih bude mít první bezdoplatkovou zónu. Důvodem je ubytovna v Hulvácké ulici

Nejlidnatější městský obvod moravskoslezské metropole, Ostrava-Jih, bude mít první bezdoplatkovou zónu. Lidé, kteří se tam přistěhují, nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Radnice chtěla mít bezdoplatkové zóny na více místech, nakonec ale uspěla jenom s lokalitou v Hulvácké ulici, kde se nachází problémová ubytovna.

O vyhlášení bezdoplatkových zón v problémových lokalitách žádali radní Ostravy-Jihu několikrát, poprvé hned v červnu 2017, kdy začal zákon platit. Tehdy se žádost týkala vyhlášení bezdoplatkové zóny hned v pěti lokalitách, se žádostí ale radnice neuspěla. Loni v únoru pak chtěla zavést toto opatření v dalších dvou lokalitách. 

„Úřad městského obvodu Ostrava-Jih, který o věci rozhodoval v rámci přenesené působnosti, však došel ve všech případech k závěru, že nebyly splněny zákonem o pomoci v hmotné nouzi předpokládané podmínky a toto opatření obecné povahy nevydal,“ připomněla mluvčí radnice Ostrava-Jih Gabriela Gödelová.

V červnu 2018 radní Ostravy-Jihu požádali o vyhlášení bezdoplatkových zón v Čujkovově, Horní, Plzeňské a Hulvácké ulici, kde jsou problémové ubytovny. Radnice ale uspěla pouze v případě ubytovny v poslední zmíněné lokalitě. Podle vedení radnice se teď řeší ještě další čtyři problémová místa v obvodu. Rada na ně podala žádost loni v listopadu a jasno by mělo být už příští měsíc.

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů dává radnicím novela zákona o hmotné nouzi z roku 2017. Týká se to míst, kde je narušován veřejný pořádek, jsou ohroženy děti nebo se tam vyskytují lidé pod vlivem alkoholu a drog. V takové zóně pak noví žadatelé doplatek na bydlení nedostanou.

Tento zákon má však i spoustu kritiků a u Ústavního soudu ho napadlo sedmnáct senátorů. Omezení doplatků podle odpůrců zákona situaci neřeší a nežádoucí sociální jevy může naopak prohloubit.