Karviná vyhlásí nové bezdoplatkové zóny. Město chce dostat pod kontrolu obchod s chudobou

Nové bezdoplatkové zóny (zdroj: ČT24)

Další dvě bezdoplatkové zóny vzniknou do konce ledna v Karviné. Město se tak snaží dostat pod kontrolu především problémy v sousedském soužití a obchod s chudobou. Podobné lokality existují už v desítkách měst a obcí po celém Česku. Doplatky na bydlení se i proto v zemi za poslední rok snížily o čtvrtinu.

První z lokalit, ve které v Karviné vznikne nová bezdoplatková zóna, je část ulice Jaroslava Vrchlického. Domy na jedné její straně patří do speciální zóny, ve které lidé nemají nárok na doplatky na bydlení. Na té druhé to ale neplatí. Situace se má podle zjištění České televize změnit na konci ledna. Důvodem je nově vzniklá ubytovna.

Bezdoplatkové zóny v Karviné
Zdroj: ČT24

„Další zónou je Karviná-Fryštát, kde už také máme vyhlášenou bezdoplatkovou zónu na některých ulicích, ale budeme ji rozšiřovat. Objevily se poznatky, že by tam mohly vzniknout ubytovny… Překupníci tam vykupují byty,“ uvedl mluvčí Karviné Lukáš Hudeček.

V Karviné je bez doplatků už významná část města. K šesti původním zónám by se dvě nové měly přidat do konce měsíce. Tak jako u všech zón se bude omezení týkat jen těch obyvatel, kteří se do lokalit teprve nastěhují.

Svou zónu chce i Orlová

Do června by chtěli bezdoplatkové zóny vyhlásit i v Orlové. Původně uvažovali
o 11 místech, nakonec se zaměří jen na pět. „Žádost bychom chtěli podat samozřejmě co nejdříve, ale nikdo nepočítal, že problematika bude tak obsáhlá. Počítáme, že by to mohlo být snad kolem června,“ uvedla místostarostka Orlové Naděžda Kubalová (Volím Orlovou).

Samotná žádost o vyhlášení totiž není podle zástupců města tak jednoduchá. Jedním z hlavních bodů je třeba analýza místní kriminality. „Je to problematika velmi náročná na rozbor, protože pachatelé, kteří kriminalitu páchají, nemusejí bydlet v dané zóně,“ dodala orlovská místostarostka.

Vyhlášení bezdoplatkových zón s sebou nese i řadu problémů. Třeba v Bohumíně podal na město žalobu majitel ubytovny na hlavní třídě. Rozhodnutí přinese až Ústavní soud.

Chápu podnikatele, že zasahujeme do jejich byznysu, že jim jde o zisky, ale oni musí pochopit také nás, že nám jde o to, aby občané nebyli obtěžováni.
Petr Vícha
bohumínský starosta

Bezdoplatkové zóny už vyhlásilo nebo se chystá vyhlásit 88 obcí a měst ve 12 krajích. Jejich zřizování se v praxi ukazuje i na samotném vyplácení doplatků. Třeba v Moravskoslezském kraji stát podle Úřadu práce ČR v listopadu roku 2018 vyplatil lidem na poplatcích necelých 40 milionů korun. O rok dřív to ale bylo téměř 50 milionů.