Bohumín čelí žalobě kvůli bezdoplatkové zóně. Soudí se majitel ubytovny

Bezdoplatkové zóny v Bohumíně (zdroj: ČT24)

S Bohumínem se začal soudit Zdeněk Plaček, provozovatel ubytovny Plaváček. Stěžuje si na takzvané zóny bez doplatku, které leží i pod jeho ubytovnou. Město je vyhlásilo už před Vánoci, a to ve třech širších lokalitách. Nově příchozí obyvatelé v nich nebudou moci pobírat doplatky na bydlení.

Vyhláška je podle Plačka diskriminační a porušuje ústavu. Bez doplatků údajně lidé na bydlení v areálu Plaváček finančně nedosáhnou. „V žalobě právník majitele ubytovny rovněž uvádí, že jde o zásah do byznysu,“ dodala redaktorka České televize Denisa Kotková.

  • Bezdoplatková zóna je oblastí, v níž úřad práce přestává vyplácet doplatky na bydlení. Na příspěvek, který je určený pro lidi v hmotné nouzi, tak nebudou mít nárok ti, kteří se do daného území nově přistěhují.
  • Takzvané bezdoplatkové zóny už na svém území vyhlásily téměř tři desítky měst s cílem zabránit tomu, aby se ve vybraných lokalitách prohlubovaly problémy spojené s chudobou  společenským vyloučením.

Podnikatel již vyzval ke zrušení vyhlášky. Město s tím ale nesouhlasí. Jeho zástupci už dříve uvedli, že se tak snaží omezit byznys s chudobou.

„Jinou zákonnou možnost, jak zabránit navyšování sociálně slabších obyvatel v soukromých ubytovnách, nemáme. Proto jsme po důkladném průzkumu a rozboru statistik narušování veřejného pořádku vyhlásili opatření obecné povahy ve třech nejproblémovějších lokalitách, aby se zde situace ještě více nezhoršovala,“ vysvětlil starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Dokud vláda nepřijme systémové řešení pro problém s ubytovnami, využijeme u nás v Bohumíně každou legální možnost, jak byznys s chudobou omezit. Je to běh na velmi dlouhou trať, my ho ale nevzdáme.
Petr Vícha
starosta Bohumína

Opatření o bezdoplatkových zónách se vztahuje na domy v ulicích Čs. armády, Nádražní, 9. května, Jeremenkova, Příční a také právě na bohumínské pěší zóně; právě zde z bývalého hotelu Grand vznikla soukromá ubytovna Plaváček.

Podle vedení města činí obvyklé měsíční náklady na bydlení v městském bytě pro čtyřčlennou rodinu v Bohumíně zhruba 7,5 tisíce korun, v soukromých ubytovnách je to téměř dvojnásobek. „Tyto peníze ovšem nekončí u nájemníků, ale v kapsách soukromých provozovatelů ubytoven,“ uvedla bohumínská tisková mluvčí Lucie Balcarová.  

Města si bezdoplatkové zóny chválí

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde je narušován veřejný pořádek, jsou ohroženy děti či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela zákona o hmotné nouzi. Do takových lokalit úřad práce nemůže vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Zástupci například Kladna, Ústí nad Labem, Litvínova a dalších měst si opatření chválí.

Podle kritiků této praxe ale bezdoplatkové zóny problém neřeší, protože lidé se budou přesouvat a soustředí se v místech, kde pomoc získají. Dvě desítky senátorů požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.

Bezdoplatkové zóny (zdroj: ČT24)