Bohumín zavedl zóny bez doplatků na bydlení. Jsou v sociálně vyloučených lokalitách

Bezdoplatkové zóny (zdroj: ČT24)

Takzvané „bezdoplatkové“ zóny v sociálně vyloučené lokalitě, které zavedla od pátku některá česká města včetně Bohumína, mají zabránit tomu, aby v nich přibývali další lidé na sociálních dávkách. Sdělil to bohumínský starosta města Petr Vícha (ČSSD). Lidé v takových lokalitách už nedostanou doplatek na bydlení.

„Celá pěší zóna je teď nově vyhlášena bezdoplatkovou zónou, jeden z domů zde totiž slouží k ubytování sociálně slabých lidí,“ doplnila mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Podle zjištění redaktorky České televize Denisy Kotkové jsou tady a rovněž v dalších dvou vyloučených lokalitách krádeže, výtržnosti či absence dětí ve školách téměř na denním pořádku.

O zavedení bezdoplatkových zón usilují i další města v regionu – Bruntál, Karviná nebo Ostrava.

S těmito zónami nesouhlasí například provozovatel ubytovny v Ostravě – Jihu Daniel Fatura. Lidé, kteří zde žijí, podle něj nemají možnost jít do klasického nájemního bydlení. „Mají dluhy na nájmu, energiích, jsou v exekucích,“ dodal.

Speciální zóny vyhlásili i v Kladně

Také v Kladně neschválí od konce prosince nové dávky na bydlení. Na území města totiž začalo platit takzvané opatření obecné povahy, jehož cílem je omezit zneužívání dávek. Zástupci města to zdůvodnili výskytem mnoha lidí ohrožených sociálním vyloučením ve městě, rozsahem kriminality, počtem ubytoven, množstvím exekucí a dalšími důvody.

Opatření podle jeho odpůrců neřeší příčiny sociálního vyloučení, může snížit ceny nemovitostí ve městě a může znemožnit proplácení dávek i těm, kteří je nezneužívají. Opatření ještě může přezkoumat a případně zrušit krajský soud. Podnět k přezkoumání mohou dát majitelé nemovitostí v Kladně, kteří neuspěli s námitkami.