TÉMA

Bezdoplatková zóna

Orlová, Lipník nebo Karlovy Vary. Bezdoplatkovými zónami chtějí města zastavit příliv problémových obyvatel

Další města v Česku vyhlašují takzvané bezdoplatkové zóny. Očekávají, že to pomůže zastavit příliv nepřizpůsobivých a problémových obyvatel. Bezdoplatkové zóny nově zavádí například Orlová na Karvinsku. Vyplácení doplatků na bydlení ale nedávno omezily také Karlovy Vary nebo Lipník nad Bečvou. Středočeské Kladno zase muselo jasně vymezit oblasti, které budou bezdoplatkovou zónou, původně totiž taková vyhláška platila v celém městě.
27. 8. 2019|

Města si pochvalují bezdoplatkové zóny. Tím se ale problém neřeší, varuje Institut pro sociální inkluzi

V Ústí nad Labem po desítkách ubývají lidé, kteří pobírají doplatek na bydlení. Jde zřejmě o důsledek vyhlášení bezdoplatkové zóny na celém území města. Radnice si krok, kterým obhajuje boj proti obchodu s chudobou, chválí. Pozitivně opatření vnímají politici i z dalších měst, kde bezdoplatkovou zónu vyhlásili. Nevládní organizace ale upozorňují, že se problém jenom přesouvá jinam.
17. 7. 2019|

Poslední dům v bohumínské problémové lokalitě se mění v hromadu cihel. Vzniknou tam stavební parcely

Dělníci v Bohumíně demolují poslední z chátrajících cihlových domů v dříve problematické čtvrti v ulici Petra Cingra. Lokalitu chce město do dvou let proměnit na parcely určené pro stavbu rodinných domů. V budoucnu by tam mohlo vzniknout až 39 nových staveb. Demolice posledního objektu bude stát zhruba milion korun.
8. 7. 2019|

Ostrava-Jih bude mít první bezdoplatkovou zónu. Důvodem je ubytovna v Hulvácké ulici

Nejlidnatější městský obvod moravskoslezské metropole, Ostrava-Jih, bude mít první bezdoplatkovou zónu. Lidé, kteří se tam přistěhují, nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Radnice chtěla mít bezdoplatkové zóny na více místech, nakonec ale uspěla jenom s lokalitou v Hulvácké ulici, kde se nachází problémová ubytovna.
16. 4. 2019|

Ústí nad Labem jako bezdoplatková zóna? Opozice s ní nesouhlasí, posoudí ji soud

Necelé čtyři týdny od chvíle, kdy vedení Ústí nad Labem prohlásilo celé město za bezdoplatkovou zónu, toto rozhodnutí míří k soudu. Podnět podala k ústeckému krajskému soudu opoziční zastupitelka Karolína Žákovská (PRO!Ústí). Vedení města s žalobou nesouhlasí, opatření mělo podle něj pomoci v boji proti obchodu s chudobou.
29. 3. 2019|

Celé Ústí nad Labem se proměnilo v bezdoplatkovou zónu. Mezi krajskými městy je první

Ústí nad Labem se od pondělí stalo prvním krajským městem v Česku, které na celém svém území zakázalo vyplácení doplatku na bydlení. Vedení města doufá, že opatření pomůže v boji proti obchodu s chudobou. Neziskové organizace ale varují před diskriminací těch nejchudších.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 15:37|

Ústí nad Labem vyhlásilo bezdoplatkovou zónu na území celého města. Platí i v Trmicích

Magistrát Ústí nad Labem přijal opatření, kterým na celém území města i blízkých Trmic prohlásil za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. To mu umožní přestat v oblasti vyplácet doplatky na bydlení novým obyvatelům. Opatření bylo ve čtvrtek vyvěšeno na úřední desce a platnosti nabyde 4. března. Bezdoplatková zóna platí i v téměř celém Mostě a dalších lokalitách na severu Čech.
14. 2. 2019|