Oprava silnice na Šumavě trápí hlavně řidiče kamionů, objížďka má 80 kilometrů

Oprava silnice na Šumavě způsobila problémy v dopravě (zdroj: ČT24)

Kvůli úplné uzavírce silnice mezi Hojsovou Stráží a Špičákem na Šumavě se výrazně zkomplikovala doprava v okolí Železné Rudy. Silnici kromě turistů často využívají i řidiči nákladních aut. Na objížďce jsou ale dva viadukty, pod kterými kamiony neprojedou, musí tak absolvovat ještě delší trasu. Radnice Železné Rudy kritizuje i špatné načasování: na Šumavě totiž vrcholí turistická i těžební sezona.

Uzavřený úsek komunikace měří téměř sedm kilometrů, vede až k Hojsově Stráži. Radnice v Železné Rudě uzavírku kritizovala už v době, kdy se teprve plánovala. Vadilo jí, že byla naplánovaná na střed turistické sezony, navíc teď se z lesů ve velkém odváží dřevo. „Podali jsme odvolání, další námitky k tomu prvnímu rozhodnutí o zahájení řízení, a nakonec i to bylo ignorováno,“ stěžoval si jeden ze zastupitelů Železné Rudy Filip Brož (nestr.).

Silničáři ale tvrdí, že jinou možnost neměli. Ohradili se i proti tomu, že mohli zachovat kyvadlový provoz. Asfaltování vždy jen jednoho jízdního pruhu by podle nich snížilo celkovou kvalitu silnice.  „Je to z důvodu hlavně té středové spáry, kterou tímto eliminujeme, a v neposlední řadě díky úplné uzavírce se vůbec celková doba realizace opravy tohoto úseku zkrátí,“ argumentoval technický ředitel SÚS Plzeň Martin Vít.

Kamiony se nevejdou pod viadukty

Největší problém mají kamiony. Hlavní tah z Klatov do Železné Rudy, kudy vede objížďka pro osobáky, totiž není určen pro vysoká vozidla. Neprojedou tudy kvůli dvěma viaduktům – jeden je v Klatovech a další v Běšinech. Vysoká vozidla tak musí přes Horažďovice. Místo čtyřiceti kilometrů tak kvůli uzavírce najedou skoro osmdesát.

Problémy zažívají i řidiči osobních aut. „Normálně to mám třináct kilometrů, maximálně patnáct. Teď jedu 46 minut a to je okolo padesáti kilometrů,“ uvedla řidička Dana Cholevová. 

Silnice má být úplně uzavřená do 7. srpna. Kromě turistiky a odvozu dřeva zkomplikuje i železnorudské městské slavnosti. Ty se totiž mají konat těsně před otevřením opravovaného úseku.