Dřevo zdražilo. Před dvěma lety se na Šumavě vršilo, teď nepokryje poptávku

UDÁLOSTI: Dřevo zdražilo (zdroj: ČT24)

Cena dřeva je nejvyšší za posledních dvacet let. Vyplývá to z výkupních cen na Šumavě nebo v městských lesích. Šumavský národní park začal díky tomu na dřevu znovu vydělávat. Ještě před dvěma roky, kdy byla cena historicky nejnižší, se lesníci dostávali pod výrobní náklady, v současnosti je výrazně dražší i to nejméně kvalitní dřevo určené papírnám.

Před dvěma lety nabízeli šumavští lesníci kubík dřeva za osm set korun a zájem byl minimální, národní park tak těžbu v podstatě dotoval. V současnosti je situace kvůli důsledkům pandemie a války zcela opačná.

Při probírkách porostů v jižních partiích parku lesníci nejčastěji narážejí na kvalitní kulatinu, která míří do stavebnictví – právě tento typ dřeva je v těchto dnech nejdražší. Průměrná cena za jeden metr krychlový na Šumavě přesahuje dva tisíce korun.

Trojnásobné zpeněžení

„Dřív nám dříví leželo na skládkách několik týdnů nebo měsíců, teď jde z těžby rovnou ke zpracovateli,“ sděluje vedoucí územního pracoviště Borová Lada Václav Hřebek. Park proto díky převisu poptávky na dřevu znovu vydělává, a to i navzdory růstu cen pohonných hmot.

„Náklady na těžbu jsou zhruba stejné, ale zpeněžení je trojnásobné,“ dodává mluvčí šumavské správy Jan Dvořák.

Šumavský park ročně vytěží asi sto devadesát tisíc metrů krychlových dřeva, letos na něm podle odhadů vydělá téměř půl miliardy korun, což je asi o padesát milionů víc než vloni. Ze zisku chce zpětně zaplatit projekty, které dřív kvůli nízkému obratu nemohl. To jsou především opravy budov a dalších objektů.