V obvodu Prostějov vyhrál Jura za ANO, hlasoval pro něj i Jurečka

Senátorem ve volebním obvodu Prostějov bude František Jura z hnutí ANO, zatím získal 70,8 procenta hlasů. Jeho soupeř Pavel Dopita z SPD dostal zatím 29,19 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 11,66 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 30,47 procenta. Dosavadní senátorka Jitka Chalánková (nezávislá) nekandidovala. Juru ve druhém kole senátních voleb podpořil svým i hlasem i vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Hlas odevzdaný Jurovi je menší zlo, než by byla volba Dopity, řekl v pátek Jurečka.

V Senátu se chce Jura zaměřit na problematiku integrovaného záchranného systému. „Pro nás v Prostějově jo to velké téma, protože potřebujeme co nejdříve začít stavět novou stanici pro hasiče a záchrannou službu. Vůbec je třeba řešit podmínky i finanční ohodnocení všech těchto složek, což se znovu ukázalo při ničivých povodních. Je to téma, které je nutné zvednout a diskutovat o něm,“ řekl.

Mezi své další priority v pozici senátora Jura zařadil financování sportu a problematiku důstojných podmínek pro život seniorů. Jura už po prvním kole senátních voleb prohlásil, že po případném zvolení do Senátu chce být i nadále primátorem Prostějova. „Říkám to od začátku kampaně, že jsem přesvědčen o tom, že se tyto dvě funkce dají zvládnout a že to může být benefit pro naše město,“ uvedl. Jako primátor Prostějova Jura působí od roku 2018, do zastupitelstva se dostal už v roce 2014.

V krajských volbách 2024 byl znovu zvolen do zastupitelstva Olomouckého kraje, jehož členem je od listopadu 2016. V letech 2016 až 2018 byl náměstkem hejtmana Olomouckého kraje, v letech 2018 až 2020 byl krajským radním.

V letech 1992 až 2000 Jura pracoval u Městské policie v Prostějově a v letech 2000 až 2010 ve Vězeňské službě. Jako fotbalista působil v menších klubech na Prostějovsku. Dlouhodobě působí ve vedení fotbalového klubu 1. SK Prostějov, kde byl do letošního dubna předsedou klubu a nyní je členem představenstva.

Vystudoval obor management sportu a trenérství na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci a andragogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Amose Komenského v Praze.

V prvním kole senátních voleb získal Jura 41,98 procenta hlasů, Dopita 13,44 procenta hlasů. V obvodu Prostějov usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů. Chalánková získala v roce 2018 ve druhém kole voleb 59,85 procenta hlasů. Druhá tehdy skončila Božena Sekaninová (SOCDEM).

Zdroj: ČSÚ, ČT24
Rozdělení křesel
Loading...Loading...
Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24