Neslyšící recidivista na jihu Moravy okrádal seniorky. Natočila ho kamera instalovaná v bytě

Neslyšící recidivista okrádal seniorky (zdroj: PČR)

Ojedinělý případ řeší policisté z Brna. Neslyšící muž okrádal seniorky se stejným handicapem. V jednom případě šlo o rodinnou známou, o které věděl, že má peníze. Využil toho, že seniorka už zapomínala, a stále se do jejího bytu vracel a kradl několikatisícové obnosy. Dokonce narazil na dvě obálky, kde bylo tři sta tisíc korun. Při krádeži ho natočila kamera instalovaná v bytě.

První z obětí byla podle policie rodinná známá, kterou opakovaně navštěvoval a v nestřežených chvílích peníze kradl. „Byl si vědom toho, že starší paní už zapomíná a nebude si po několika dnech na situaci pamatovat. Praxi z roku 2021 letos 'vylepšil', pozval si další známé a dokonce staré paní vyměnil zámek, aby se do bytu lépe dostali. Nakonec ale kradli a prohledávali byt vždy za přítomnosti seniorky, když ji ostatní pod různými záminkami zabavili,“ popsal policejní mluvčí Pavel Šváb. U poslední krádeže natočila zloděje kamera instalovaná v bytě.

Druhou oběť navštívil podle policie doma a pod záminkou náboženských rozhovorů ji společně s komplici obral o 18 tisíc korun. V případu je obviněno pět lidí. Policie věc vyšetřuje jako krádež a porušování domovní svobody. „Obviněných je dohromady pět neslyšících osob, tři muži a dvě ženy. Obviněnému recidivistovi hrozí pět let vězení, komplicům tři roky vězení,“ řekl vyšetřovatel Josef Krobot.

Peníze využil na splácení dluhů a zábavu

Jak si obvinění rozdělili peníze, není jasné. Hlavní obviněný tvrdí, že se rozdělovaly rovným dílem, ostatní tvrdí, že jim byly peníze nabízeny, ale oni je odmítli. „Muž peníze využil na splacení dluhů, exekucí a pro zábavu,“ dodal Krobot. Obviněný muž se pod tíhou důkazů k činu přiznal, trestné činnosti se dopustil už v minulosti.

Policistům při rozkrývání tohoto případu pomohla i Unie neslyšících, která zajistila například překlady na záznamu krádeží. Policie žádá další případné poškozené, aby se přihlásili na tísňovou linku 158 nebo e-mailem na adresu josef.krobot@pcr.cz.