TÉMA

Videokamera

Válečná reportáž vám vezme kus duše, říká kameraman, který natáčel v Charkově nebo Sýrii

Společně s reportérkou Darjou Stomatovou zůstali jako poslední zahraniční štáb v Ruskem ostřelovaném Charkově. Z Ukrajiny tehdy za CNN Prima News reportovali do celého světa. Nebyla to první zkušenost s válkou, kterou kameraman Ján Schürger zažil. Ačkoliv ho natáčení v zemích zmítaných násilím velkou část kariéry živí, je Schürger proti válce. Válečná reportáž vám vezme kus duše. Čím častěji do těch zemí jezdíte, tím to bude horší, nakonec se z vás stane cynik, vysvětluje kameraman v podcastu Background ČT24.
11. 8. 2023|

Všichni strážci v šumavském národním parku dostanou kamery. Budou nahrávat jednání s turisty

Národní park Šumava chce po loňském testovacím provozu pořídit kamery zaznamenávající jednání s návštěvníky pro všechny své strážce, kteří se pohybují v terénu. Park k tomu vede mimo jiné rostoucí agresivita některých turistů.
9. 7. 2023|

Nová evropská družice poslala snímky blesků. Je tak citlivá, že změní předpovídání bouří

Vědci zapnuli vůbec první satelitní přístroj schopný nepřetržitě detekovat blesky v Evropě a Africe. Nové snímky evropského přístroje „Lighting Imager“ potvrzují, že způsobí revoluci v detekci a předpovídání silných bouří.
3. 7. 2023|

Hradec Králové ladí dopravní systém. Zatím radar lapá nic netušící řidiče a semafory zdržují sanitky

Hradec Králové se snaží vyladit dopravní systém radarů a kamer, který si nechal postavit za 331 milionů korun. V provozu je od května. Zatím se ale vedení města i dodavatel zabývají některými stížnostmi na fungování semaforů i kamer, které dohlížejí na řidiče. Například zatím není zajištěno, aby záchranáři dostali na semaforech přednost, někteří řidiči zase začali dostávat pokuty za rychlou jízdu, které si vůbec nebyli vědomi.
28. 6. 2023|

Bezpečnostní kamery mají v Ostravě na zkoušku i zvukové detektory

Městská policie Ostrava testuje mezi prvními v republice novou technologii bezpečnostních kamer. Ty monitorují i okolní zvuky. Následně pak systém strážníkům v operačním centru posílá informace o mimořádných událostech. Zatím má takových detektorů sedm a jsou umístěny v bezprostřední blízkosti kamer ve třech problémových lokalitách.
14. 6. 2023|

Bez hidžábu ani krok. Írán bude kontrolovat pohyb bez šátku pomocí kamer

Íránské úřady se chystají instalovat na veřejných prostranstvích kamery, s jejichž pomocí budou identifikovat a trestat ženy, které se venku pohybují bez muslimského šátku hidžábu. Jeho nošení je v islámské republice povinné. V sobotu o tom informovala tamní policie. Podle agentury Reuters má opatření za cíl zastavit rostoucí počty žen, které pravidlo porušují a vycházejí ven bez pokrývky hlavy.
8. 4. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Nová mapa Mléčné dráhy ukazuje miliardy objektů. Včetně těch doposud skrytých

Obří katalog Mléčné dráhy si nyní může prohlédnout úplně každý. Díky novému výzkumu obsahuje rekordní množství objektů, které se v naší domovské galaxii nacházejí – poprvé i ty skryté za temnými mračny.
19. 1. 2023|

Žraloci s kamerami na ploutvích rozkrývají neznámé mořské louky

Vědci nedaleko Bahamských ostrovů využili žraloky tygří, aby zmapovali neznámá místa u dna oceánu. Díky kamerám připevněným na jejich ploutvích výzkumný tým objevil až o čtyřicet procent víc mořských luk a dalších lokalit, které dosud nebyly známé. Rozkrývání nových míst podle nich může pomoci s dalšími řešeními klimatické krize.
12. 11. 2022|

Neslyšící recidivista na jihu Moravy okrádal seniorky. Natočila ho kamera instalovaná v bytě

Ojedinělý případ řeší policisté z Brna. Neslyšící muž okrádal seniorky se stejným handicapem. V jednom případě šlo o rodinnou známou, o které věděl, že má peníze. Využil toho, že seniorka už zapomínala, a stále se do jejího bytu vracel a kradl několikatisícové obnosy. Dokonce narazil na dvě obálky, kde bylo tři sta tisíc korun. Při krádeži ho natočila kamera instalovaná v bytě.
14. 10. 2022|

Pavoukům se možná zdají divoké sny jako lidem, naznačil výzkum

Pavouci při spánku škubají končetinami a pohybují očními sítnicemi. Podle vědců je proto možné, že se jim zdají sny podobně jako lidem. Vyplývá to z nové studie, při níž její autoři pozorovali mláďata pavouků z čeledi skákavkovitých pomocí speciálních kamer a objevili u nich chování podobné takzvané REM fázi spánku, v níž přicházejí sny.
10. 8. 2022|