Bezpečnostní kamery mají v Ostravě na zkoušku i zvukové detektory

Městská policie Ostrava testuje kamery se zvukem (zdroj: ČT24)

Městská policie Ostrava testuje mezi prvními v republice novou technologii bezpečnostních kamer. Ty monitorují i okolní zvuky. Následně pak systém strážníkům v operačním centru posílá informace o mimořádných událostech. Zatím má takových detektorů sedm a jsou umístěny v bezprostřední blízkosti kamer ve třech problémových lokalitách.

Detektory umístila městská policie na zastávku Důl Odra v Přívoze, Frýdlantské mosty a zastávku Nová Karolina, kde se pohybuje větší množství lidí. „Přesně na těchto třech lokalitách mapujeme nejvíce událostí, kdy dochází k poškozování majetku, krádežím či sprejerství,“ vysvětlil výběr lokalit ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček.

Software reaguje na nestandardní zvuky, jakou jsou lidský křik, rozbití skla, výbuch bomby či střelba, a dokáže strážníky v monitorovacím dohledovém centru v Zámecké ulici upozornit na neobvyklou situaci.

„Na každém dohledovém pracovišti máme několik kamer. Aby strážník mohl pracovat efektivně, nemůže sledovat každou kameru individuálně. Proto ho ten systém upozorňuje na dění, které je venku a na obrazovky mu vyskočí priorita – systém mu hlásí, že v lokalitě je konkrétní problém. Strážník na to reaguje, zaměří kameru na místo, zjistí jaká je situace a na místo vysílá hlídku,“ popsal Plaček.

Strážníci podle něj budou novinku testovat ještě minimálně dva měsíce a v budoucnu by se mohla využívat v celém městě, především na zastávkách MHD či v problematických lokalitách. „Systém neumí nahrávat zvuk, to znamená, že občané (z hlediska soukromí) mohou být naprosto v klidu. Opravdu reaguje jenom na softwarově nahrané zvuky, které nás zajímají a na to jenom upozorní, není tam žádné ukládání těchto zvuků,“ řekl ředitel městské policie.

Strážníci testují také osobní on-line kamery

Mimo to strážníci nyní testují i osobní záznamová zařízení s on-line přenosem. Stream z kamerového záznamu může být přenášen na vybraná dohledová pracoviště. Strážník obsluhující kamery tak může reagovat například na vzniklou mimořádnou událost.

„On-line kamery, které nosí strážníci u sebe, používají například u nehody nebo sportovních utkání. Operační středisko bude mít k dispozici jak zvukový, tak obrazový přenos v reálném čase. Bude schopno daleko přesněji reagovat na danou situaci,“ popsal vedoucí úseku operačního a krizového řízení Aleš Toman.

Podle něj kameru může aktivovat pouze strážník, nelze ji zapnout na dálku. Strážníci zatím testují tři tyto kamery, v budoucnu by takto mohli být vybaveni všichni členové městské policie.

Každá inovace je prospěšná

„Určitě jakákoliv inovace je prospěšná, protože potřebujeme dosáhnout toho, aby strážníci byli schopni vykonávat co největší dohled v ulicích. Jakékoliv opatření, které povede k tomu, že jim uvolníme ruce, je přínosem. Pokud nebudeme muset nabírat desítky nových strážníků na sledování kamer v dohledových centrech a budeme mít chytré kamery, které řadu věcí udělají samy, tak je to krok správným směrem,“ řekl primátor Jan Dohnal (SPOLU).

Městská policie Ostrava využívá kamerové systémy od roku 1996. První dvě analogové kamery byly v centru města. Postupně jejich počet narůstal a modernizoval se i celý systém. Aktuálně je v krajské metropoli 944 kamer, z toho 332 snímá dopravní uzly a 612 kamer sleduje veřejná prostranství.

Loni strážníci prostřednictvím kamer zadokumentovali přes 3400 událostí. Díky kamerovému systému se jim podařilo zadržet například 35 pachatelů trestných činů. Záběry z kamer jsou přenášeny na deset kamerových stanovišť, na kterých strážníci nepřetržitě vyhodnocují záběry na monitorech.