Nejvyšší státní zastupitelství znovu zrušilo stíhání jednoho obviněného v kauze městských bytů v Brně

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) znovu zrušilo stíhání jednoho z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Uvedl to Radek Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Zrušené stíhání se týká jednoho ze dvou lidí, které letos v červenci policie opět obvinila.

„Ke stížnostem obviněných bylo usnesením státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství ze dne 18. 9. 2023 zrušeno usnesení o zahájení trestního stíhání u jedné obviněné osoby. V současné době je tedy trestně stíháno sedm obviněných, kdy se jedná o stejné osoby, vůči kterým bylo zahájeno trestní stíhání v roce 2022,“ reagoval na dotaz Bartoš.

Zrušení stíhání potvrdilo také Nejvyšší statní zastupitelství. „Jedné osobě jsme stížnost zamítli jako nedůvodnou, druhé stížnosti jsme vyhověli a zrušili jsme usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl mluvčí Petr Malý. Další podrobnosti vzhledem k fázi řízení nechtěl uvést.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v Brně ohledně této věci na začátku loňského října. Zadrželi tehdy osm lidí, dva z nich později soud poslal do vazby, zbylí byli stíháni na svobodě.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby.

Původní trestní stíhání dvou lidí zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství v únoru. Server Česká justice tehdy uvedl, že šlo o bývalého pracovníka správy nemovitostí v Brně-středu Radima Suchánka a bývalou asistentku v realitní kanceláři Kateřinu Pospíšilovou.

V červenci pak NCOZ stíhání u obou obnovila. Nyní NSZ stíhání jednoho z nich opět zrušilo.