Nádraží v Semilech je kompletně opravené. Kromě budovy už i koleje a nástupiště

Správa železnic (SŽ) dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy (ČD), je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.

„Vytvořili jsme zde bezbariérový prostor s prostupem i na druhou stranu, informační systém a hlavně zde proběhla předpříprava pro budoucí terminál autobusového nádraží, takže se zde spojí všechny módy a o tom má být veřejná doprava,“ doplnil Svoboda.

Velmi nákladné byly podle generálního ředitele železničářů zejména nutné zemní práce. „My jsme zde v úplně jiné úrovni vůči komunikaci, dá se říct, že ta stanice se vytvořila znovu na zelené louce,“ dodal. „Stavba se opravdu povedla a obrovsky zafungovala spolupráce firmy, SŽ a města,“ řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Cestující v Semilech teď mají k dispozici dvě nová nástupiště, která díky výšce umožňují pohodlný nástup do vlaků. Bezbariérový přístup zajišťují šikmé chodníky, starý nevyhovující podchod nahradili stavbaři novým. Vedle nádraží vyrostlo parkoviště, z nástupiště bude možné pohodlně z vlaku přestoupit rovnou do autobusů a naopak.

Na nové autobusové nádraží už má město přislíbené peníze

Radnice teď připravuje výstavbu nového autobusového nádraží hned vedle kolejí, pozemek o rozloze zhruba 4500 metrů pro něj koupilo město od ČD za téměř 2,4 milionu korun.

„Podařilo se nám získat na výstavbu autobusového nádraží podporu z evropských dotací. Celková částka je 45 milionů korun a z toho 27 milionů jsme obdrželi jako dotaci. V současné době připravujeme výběrové řízení a v dubnu by měla začít stavba,“ dodala semilská starostka.

Stavební práce v této části by tím ale skončit neměly, Liberecký kraj připravuje výstavbu průtahu kolem nádraží, který by měl tranzitní dopravu odklonit z centra města. Práce tam jsou naplánovány na rok 2025 po přesunu autobusového nádraží do nového prostoru.

V sousedství průtahu navíc vyroste nová základna záchranné služby, která musí opustit areál nemocnice. V budoucnu by podle Mlejnkové měla ještě vedle ní vyrůst nová základna hasičského záchranného sboru. „Současná je v zátopové zóně,“ dodala.